Troels Toft, Seges:Sæt fokus på satellitter, droner og graduering - og få udstyret til at køre

Ny personlig IT-plat-form, der kan lagre alle bedriftens digitale data, er på vej.

Ja. Sådan svarede omtrent halvdelen af tilhørerne på årsmødet i Herning tirsdag på spørgsmålet, om de vil bruge gradueret tildeling i 2018.

»Det ser godt ud«, lød responsen fra Troels Toft, sektordirektør for L&F Planteavl, som havde stillet spørgsmålet til forsamlingen under sin beretning. Baggrunden er, at Seges lige nu sætter ekstra stor fokus på præcisionsjordbrug, og alt hvad det medfører.

»Seges lancerer bl.a. her i foråret en helt ny IT-platform til landmanden, ”CropManager”, der på sigt kommer til at lagre alle de digitale data fra bedriften. I CropManager indtaster du bare dit CVR-nummer, og så trækkes satellitdata og tildelingskort automatisk til dig«, fortalte Troels Toft.

Lige nu vil man kunne finde helt nye tildelingskort for kvælstof til sine rapsmarker og senere på foråret også til sine hvedemarker ad to gange«.

At præcisionsjordbrug er fremtiden, er han ikke i tvivl om. Der er allerede store landvindinger. I 2017 har Københavns og Århus Universitet bl.a. lavet graduerede tidselkort. Og Seges har i marktest vist, at moderne sprøjter rammer tidselpletterne ret præcist, når de sprøjter efter kortene.

Nyt tiltag mod barrierer

Selvom maskiner og traktorer i dag er spækket med GPS-udstyr, ISO-bus stik, sensorer og computere, så bruges teknikken meget lidt i praksis.

»Der er et stort missing link i at få teknikken til at virke, få maskiner til at tale sammen og få landmænd til at forstå sammenhængen. Maskinbranchen skal blive bedre til at levere service og backup. Seges udvikler nu et koncept for præcisionsjordbrugs-tjek, som rådgivningscentre kan tilbyde for at hjælpe landmænd i gang«, siger sektordirektøren.

I 2017 var 7.300 landmænd, konsulenter m.fl. inde og se satellitbilleder af deres marker i CropSat programmet. Så interessen for satellitdata er stor.

»Skyerne drillede en del i 2017. Nu er både Sentinel 2A og 2B sat i kredsløb, så i 2018 bliver der taget billeder hver 4.-5. dag«.

Faktaboks

3 Vigtigste punkter fra beretningen

  • Høje udbytter: Efter, at afgrøderne igen må N-gødskes optimalt, har Seges i 2017 høstet de største udbytter i sortsforsøgene nogensinde. Proteinindholdet i 2016 og især i 2017 ligger også betydeligt over tidligere niveau. Det er der mange penge i for landmændene. Bl.a. kan et øget proteinindhold mærkes på sojaimporten - som alene til svineproduktionen kan nedsættes med 234.000 ton soja. Derudover kommer bidrag fra hestebønner.
  • Under jordoverfladen: Hvorfor blev det så slemt med de mange oversvømmede marker dette efterår. Er det klimaændringer med større ekstremer, færdsel med tunge maskiner eller underdimensionerede dræn, der trænger til udskiftning? Svaret er, at det hele hænger sammen. Vi skal være dygtigere til at kende jordens tilstand og rodudviklingen under jorden. Det er nyt fokusområde for Seges. 
  • Fosforkrav: Nu strammes fosforkravene. Til trods for, at der allerede er opnået balance på landsplan, da brug af fosfor i handelsgødning over de sidste 25 år er reduceret med næsten 70 pct. Så landbruget har generelt ikke noget problem med overskydende fosfor. Alligevel indføres der fra 1. august 2018 skærpede P-lofter for arealer, der svarer til 22 pct. af landbrugsarealet. Areale,r der især afleder vand til søer med behov for særlig beskyttelse. Hovedparten af P-forurening i søerne stammer dog ikke fra landbruget, men fra gammelt spildevandsslam. Det er tvivlsomt, om de skærpede P-lofter får miljømæssig effekt på søerne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.