Trump lukker handlen - renten kan stige

Så er Trump i gang med protektionisme.

Af Jens Schjerning, analytiker, Agrocura

Når der indføres handelshindringer via. f.eks. toldmure gør modparten det også, det er en slags ”pudekamp”. Protektionisme blev forsøgt i 1930’erne med større negative konsekvenser.

Men tidligere dårlige eksempler fra historien hindrer ikke Trump i, at underskrive første dekret på, at lukke frihandelsaftalen TPP, som omfatter USA, Canada, Mexico og en række andre lande omkring Stillehavet. Deriblandt Japan og Australien.

Protektionisme er i vores øjne skadelig, da protektionisme, vil gøre det sværere at producere varerne, hvor det kan gøres billigst. I stedet vil nogle varer blive produceret, hvor det er dyrere og andre blive pålagt fordyrende importtold. Det fremhævede Trump blandt andet i går, at hvis virksomheder i USA flytter deres produktion ud af landet, så bliver varerne pålagt en stor grænsetold, hvis varerne skal tilbage til USA.

En anden ”bivirkning” ved protektionisme er, at tiltaget er inflationært. Det betyder, at inflationen på kort sigt kan stige, hvilket vil trække renterne yderligere med op i USA og derved bremse den spæde vækst.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.