Tyve går efter dine sprøjtemidler - sådan skuffer du dem
Tyvebander er begyndt at gå målrettet efter kostbare kemikalier og sprøjtemidler i landbruget, advarer Topdanmark. Tyveri af planteværn var tidligere et problem for grovvarevirksomhederne, men de seneste år har tyverierne ramt almindelige landbrug.

Fra at være et yderst sjældent fænomen, er tyverier af kemikalier og sprøjtemidler fra danske landbrug blevet lidt af et problem.

De seneste to år har Topdanmark nemlig modtaget flere anmeldelser af tyveri af meget store partier sprøjtemidler. Det skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

I et tilfælde i år stak tyvene af med sprøjtemidler til en samlet værdi på over en halv million kroner fra et af de landbrug, som er forsikret hos Topdanmark. I 2018 var fem anmeldelser stortyverier. I 2017 var der slet ingen anmeldelser.

”Vi håber, at det er tilfældigt, at vi i de seneste to år har fået flere anmeldelser af tyveri af store mængder planteværn, men det kan også vise sig kun at være begyndelsen.

Vi ved, at landmænd i Sverige de senere år har været plaget af kemikalietyverier, og at forsikringsselskaberne i Sverige nu stiller krav om alarm ved kemikalierum. De skærpede sikringskrav i Sverige kan have medført, at tyvene er søgt mod Danmark", siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Godsejer advarer andre: Sprøjtemidler for over 800.000 kr. stjålet Onsdag 15. august 2018 · 14:20

Sådan gør du tyven skuffet

Vil man forebygge tyveri af de dyre kemikalier og sprøjtemidler, har Svend-Anker Worm disse gode råd:

"Det bedste vil være, at man helt undgår at have store mængder af sprøjtemiddel stående på gården. Del eventuelt leverancen op og lad være med at tage hele sæsonens forbrug hjem på en gang", siger han.

"Brug en vandfast tusch til at skrive dit eller gårdens navn på hver eneste dunk. Det gør det sværere for en tyv at videresælge dunken. Hvis man parkerer en traktor, læssemaskine eller lignende foran døren til kemikalierummet, gør man det sværere for tyve at komme væk med sprøjtemidlerne", siger Svend-Anker Worm.

Til sidst opfordrer han til, at man låser kemikalierummet med godkendte låse og eventuelt installerer tyverialarm. Sørg også for, at eventuelle vinduer sikres mod indbrud og blænd vinduerne, så tyvene ikke udefra kan se, hvad der er i rummet.

Faktaboks

Sådan kan du sikre dine kemikalier mod tyveri

  • Installer solid lås på dør til kemikalierum
  • Overvej tyverialarm i kemikalierummet
  • Blænd vinduer til kemikalierum, så en tyv ikke kan se ind
  • Skriv dit navn på alle dunke med kemikalier og sprøjtegift
  • Hjemtag kun de kemikalier, du skal bruge på kort sigt. Lad resten blive hos leverandøren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.