Udfør din jordbearbejdning klogt - og bliv klar til næste afgrøde

En jordbehandling af marken kan blive et effektivt værktøj i din strategi for en god etablering af den kommende afgrøde.

Af Christian Lervad-Bach, planteavlskonsulent, Velas

Høje afgrødepriser samt stigende omkostninger til blandt andet glyfosat gør, at en jordbehandling af marken kan blive et effektivt værktøj i din strategi for en god etablering af den kommende afgrøde.

Først skal du klarlægge, hvad du vil opnå med jordbehandlingen. Ikke alle redskaber egner sig at løse opgaven.

Inden høst starter forberedelserne til kommende års afgrøde. Brug erfaringerne fra forgangne sæson: Blev der observeret problemer med snegle, rodukrudt, kompakt jord. Spildkorn skal minimeres, og halm skal fordeles jævnt. 

Kompakt jord

Det bedste tidspunkt for mekanisk at løsne jorden er om sommeren, hvor jorden er tør. Er marken ikke tør, så vil du ikke få noget ud af løsningen.

En grundregel er, at jo dybere, der bearbejdes, jo smallere tand og spids skal du bruge. Brug en grubber eller dybdeharve ca. 5 cm under det kompakte lag, undersøg markens behov for løsning ved at grave i marken med en spade og sæt dybden derefter.

Pas på med ikke at få råjord med op, når der grubbes       

Spildkorn og halmhåndtering

Lige efter høst kan man med fordel lave en øverlig harvning for at fremprovokere spildkorn og ukrudt til at spire.

Her er det vigtigt, at du har fokus på korrekt dybdeindstilling af redskabet. Specielt små frø som raps og græsukrudt må ikke komme for langt ned i jorden, fordi de går i spirehvile allerede ved under 1 cm dybde.

Tallerkenharven er et godt bud, men pas på under for våde forhold kan den glitte jorden og lave en harvesål.

Halm skal snittes med skarpe skær og modskær for god fordeling. Kræves en bedre fordeling af halmen efter høst, kan du bruge en harve med tænder, der kan trække halmen med sig. Her er en halmstrigle også et godt bud. 

En øverlig harvning har også god effekt mod snegle, som er et stort problem på nogle bedrifter. 

Rodukrudt

Flere og flere steder finder vi en opformering af rodukrudt og ikke alle arter kan sprøjtes væk med glyfosat.

Agerpadderok er en af de arter, og her kan man i stedet lave en stubharvning. Dog er det vigtigt, at man bruger et skær, der har fuld gennemskæring, så alle rødder bliver skåret over. En enkelt overkørsel vil ikke være tilstrækkelig, men med gentagende behandlinger kan man hæmme dem. 

Nedenfor ses en tabel, hvoraf det fremgår hvilke opgaver du kan udføre med forskellige redskaber. Har du ikke det rette redskab til opgaven, så er maskinstationen oplagt. 

Tabel 1. Forskellige typer harvers evner ved forskellige arbejdsopgaver

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.