Udsigt til en roehøst lidt under middel

Forholdene har været rigtig god til optagning, og sukkerindholdet i roerne et højt. Men udbytterne er lidt under middel, lyder den foreløbige status på årets kampagne.

Siden midten af september har Danmarks to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster kørt for fuld damp.

Helt usædvanligt har fabrikkerne, udover at forarbejde danske landmænds sukkerroer - også modtaget sukkerroer fra Sverige.

Helt præcis er der hver dag sejlet 3.000 ton svenske sukkerroer til fabrikken i Nakskov.

Det skal ses i forhold til, at de to danske fabrikker tilsammen kan forarbejde 25.000 ton sukkerroer dagligt, når det går godt.

De svenske leveringer resulterer dog ikke i, at den danske kampagne bliver længere end normalt.

Forventningen er, at det sidste skib med roer fra Sverige ankommer til fabrikken i Nakskov 20. december, og at årets kampagne slutter første eller anden uge i januar.

Det er tidligere end sidste år, og det skyldes, at årets udbytter er lidt lavere end normalt.

God kvalitet

- Årets udbytter af den danske sukkerroehøst er udfordret af, at nogle af vores danske dyrkere var nødt til at så sukkerroer om på grund af dårlig fremspiring, fortæller Bo Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar.

Han forventer således, at årets udbytter bliver lidt under middel. Til gengæld er kvaliteten af roerne god, ligesom indholdet af sukker i roerne er højt.

- Forholdene under optagning har været gode. Derfor er renheden helt i top. Indtil nu har der været en renhed på 91 procent. Det er det næstbedste i de seneste fem år, siger Bo Secher.

Sukkerindholdet i roerne ligger lige nu på knap 18 procent. Det er højt, men som forventet.

Indtil nu er roerne taget op og leveret direkte til fabrikkerne. Med udsigt til nattefrost og risiko for dårlige optageforhold begynder mange avlere nu at lægge roer i kuler og dække roerne med fiberdug.

Ny kontraktmulighed

Kontrakterne for levering af næste års sukkerroer blev tegnet i sommer. Men som noget nyt er der nu åbnet for, at man kan tegne kontrakter, hvor prisen fastsættes i forhold til sukker-futures.

- Det er et udtryk for, at vi gerne vil have flere hektar med sukkerroer. De nye kontrakter er lavet i samarbejde med Danske Sukkerroedyrkere, og giver både mulighed for nytegninger og for at konvertere eksisterende kontrakter til det nye system, hvor sukkerroedyrkeren selv fastsætter prisen i forhold til sukker-futures, siger Bo Secher.

Han tilføjer, at der bliver holdt møder, hvor avlerne kan få mere at vide om det nye tiltag.

Faktaboks

Ifølge Landbrugsstyrelsen bliver der i 2022 dyrket sukkerroer på 31.831 hektar i Danmark. 

Sukkerroerne leveres til Nordic Sugars to fabrikker i Nykøbing og Nakskov. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.