Udsigt til gode udbytter i læggekartofler
Sidste års tørke gav mangel på læggekartofler i store dele af EU. I år er der udsigt til en god høst.

Efter to ekstreme år for produktionen af læggekartofler i Danmark, er der i år udsigt til en mere normal høst.

Selv om det foreløbig kun er halvdelen af læggekartoflerne, der er taget op, er Lars Næsted, direktør hos Danespo, fortrøstningsfuld i forhold til udbyttet.

Kvaliteten er en vigtig for afsætningen af læggekartoflerne. Især to forhold kan stadig nå at få stor betydning: Vand og virus.

Optagning trækker ud

»Optagningen har trukket ud på grund af de store mængder nedbør. De lave temperaturer gør tilmed, at jorden tørrer meget langsomt«, siger Lars Næstved.

Han tilføjer, at de våde forhold i marken kan resultere i, at kartoflerne rådner i jorden. Derudover kan dårlige forhold under optagningen også få betydning for lagringen af kartoflerne.

»Vi håber på tørre forhold. Det vil tilmed sikre, at vi får tilstrækkeligt mange kartofler ind tids nok til, at vi kan eksportere de ønskede mængder til lande i Nordafrika, Mellemøsten samt Pakistan og Bangladesh«, siger Lars Næsted.

Rekord-høje afregningspriser til læggekartoffelavlere Onsdag 10. juli 2019 · 11:16

Voldsomt virus-år

I år har der længere sydpå i Europa været usædvanligt store problemer med virus i læggekartoflerne.

»Vi tester læggekartoflerne for virus, men har endnu ikke overblik over, om det også er et problem for den danske avl. Det får vi overblik over i løbet af de næste par måneder«, siger Lars Næsted.

Dumper læggekartoflerne virus-testen, kan de ikke sælges som læggekartofler.

»Umiddelbart kan man sige, at det er en fordel for os, hvis vores konkurrenter får kasseret store partier læggekartofler. Det vil begrænse udbuddet af læggekartofler, og det vil alt andet lige bidrage til, at prisen stiger på de læggekartofler, der klarer virus-testen«, siger Lars Næsted.

Han tilføjer, at virus overføres af bladlus, og at risikoen for overførsel af virus er lavest, hvor kartoflerne dyrkes i kystnære områder med vestenvind. Det er gældende for størstedelen af de læggekartofler, der dyrkes i Danmark.

»Umiddelbart er jeg ikke så nervøs for, at de unge generationer af læggekartofler dumper virus-testen. Men det er endnu for tidligt at sige noget om de ældre generationer af læggekartofler«, siger Lars Næsted.

Faktaboks

Danespo A/S

  • Udvikler nye kartoffelsorter.
  • Sælger læggekartofler og spisekartofler.
  • Største markeder: Tyskland, Danmark og Holland.
  • Ejes af DLF og Florimond Desprez.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.