Ugen på spidsen: Kartofler i marsken - der er nu noget særligt med de hollændere

Hollandsk ægtepar i den danske marsk vil de kommende fem år nydræne bedriftens samtlige 700 hektar.

Jeg indrømmer blankt. Jeg har et eller andet ved hollændere.

De imponerer mig med deres dygtighed, arbejdsomhed, gåpåmod og deres evne til at tilpasse sig.

Det var også den følelse, jeg sad med i bilen i mandags efter at have besøgt ægteparret Annelies og Anne van Pagée på Marsk Gaarden ved Møgeltønder.

De overtog gården for et år siden, efter at de siden 2002 har drevet en gård med 150 hektar i det sydvestligste Holland.

På gården i Holland har de specialiseret sig i at dyrke kartofler, løg, sukkerroer og julesalat.
Færdigheder, som de nu vil overføre til marskjorderne ved Møgeltønder.

Tankegangen er, at det kræver en veldrænet og sund jord, at producere højværdiafgrøder af en god kvalitet.

Derfor vil de i løbet af de kommende fem år nydræne samtlige 700 hektar. Det sker ved, at lade 70 hektar være udyrket hvert år, så de kan dræne arealet i løbet af sommeren, hvor det er tørt.

Derudover vil de dræne yderligere 70 hektar efter høst. Jordens sundhed skal forbedres ved at tilføre kompost, nedmulde halm og dyrke efterafgrøder.

Det er unægtelig en anden tankegang og tilgang til tingene, end vi er vant til.

Jeg håber inderligt, at de får succes med deres projekt.

Det vil helt sikkert kunne inspirere danske landmænd, og det vil være en kæmpe gave for dansk landbrug, hvis vi i stedet for at dyrke korn til hundrede kroner pr. hkg, i stedet kan øge eksporten af højkvalitets højværdiafgrøder.

Læs artiklen om Annelies og Anne van Pagée i næste nummer af fagmasinet MARk, som udkommer 2. januar.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.