Ugen på spidsen: Klar, parat, start - har du styr på marken?

Foråret venter lige om hjørnet, men der er meget, der skal nås inden da.

Fra i dag må der igen køres gylle ud. Nok ikke nogen garanti for, at vejret er særlig forårsagtig her den første dag i februar. Men alligevel et umiskendeligt forårstegn, at maskinerne igen begynder at køre rundt på markerne. Og pludselig er det for alvor forår.

Det betyder også, at landmanden har travlt i februar. Travlt med at blive klar til en ny vækstsæson - for ikke at komme på bagkant, når først væksttoget ruller. Travlt med at få alle overvejelserne ført videre til beslutninger og strategier for den kommende vækstsæson. For der er mange nye ting at tage stilling til i år.

For eksempel hvor meget kvælstof du vil bruge - og på hvilke afgrøder det skal spredes - nu hvor N-normerne som bekendt får det sidste nøk opad i år, og igen er på et økonomisk optimalt niveau.

Det kræver aktiv stillingtagen. Det er nemlig ikke sådan bare lige. For gødning koster, og ekstra kvælstof betaler sig ikke lige godt alle steder. Der skal prioriteres hårdt.
Har du styr på det?

En overhængende risiko med mere kvælstof er lejesæd. For man skulle jo nødig lægge alle afgrøder ned, fordi man ikke har fået lagt en optimal strategi. Lejesæd kan være rigtig dyrt for udbyttet.

Tidspunkter for gødningstildeling har udover mængderne stor betydning for lejesæd. Godt nok er der jo muligheden for vækstregulering - men det er ikke altid nok. Og hvordan vækstregulerer du i det hele taget, så du får mest muligt ud af det?

At holde afgrøden stående samtidig med, at udbyttet optimeres med bl.a. kvælstof og vækstregulering, ja det er en ny øvelse, vi i den grad skal til at øve os på i Danmark.
Har du styr på det?

Det er altid vigtigt at give afgrøden en så god start som muligt fra det spæde forår. Men måske skulle du overveje lidt nærmere, hvor stor en mængde gødning, afgrøderne egentlig behøver tidligt - kontra senere?

Sidste år begyndte mange at eksperimentere med en ny strategi i raps inspireret fra England, hvor noget af den tidlige rapsgødning flyttes hen til blomstring. Det skulle give højere udbytte.
Man kunne også overveje at gemme noget kvælstof i hveden til gradueret sengødskning via CropSat.
Har du styr på det?

Gradueret tildeling via satellitbaserede biomassemålinger via CropSat er helt nyt. De første snusede lidt til den nye teknologi sidste år, men i år er det for de mange.

Der bliver nemlig mange flere satellitmålinger i år - plus en helt ny mulighed for at graduere tildeling af kemi og gødning manuelt, hvis du ikke har gps-udstyr til at graduere. Det kræver blot, at du downloader en helt ny og gratis app. Ret så smart.
Har du styr på det?

Ukrudts-resistens er ikke nyt - men et akut problem, der er på vej til at løbe løbsk. For at undgå engelske tilstande er det vigtigt, at du tager stilling til, hvordan du forebygger resistens og samtidig bedst bekæmper ukrudtet på din bedrift.
Har du styr på det?

Og mens vi venter på de nye, effektive SDHI svampemidler, der efter sigende er på vej, hvad er så din strategi for svampebeskyttelse i 2017?
Ikke mindst set i lyset af, at virkningen af de i dag tilladte svampemidler er gået kraftigt ned pga. resistensudvikling.
Har du styr på det?

Og så er der jo lige de nye målrettede efterafgrøder, som kan ansøges i tre runder. Den første runde starter allerede 1. februar. Mon det er noget for dig? Kan du tjene på det? Kræver det ændringer i sædskiftet, som så skal tilpasses? Og bør du i virkeligheden under alle omstændigheder søge frivilligt nu for ikke at risikere at få krav om det senere - uden tilskud?
Har du styr på det?

Ja, det bliver aldrig kedeligt at være planteavler :-)

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark+ "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister på LandbrugsAvisen og redaktører for Magasinet MARK, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.