Ugen på spidsen: Nye lækkede klorofyltal skræmmer

Nye miljødata skal ses i en større sammenhæng.

Jeg har hørt, at man skal holde sig fra lyst brød. Om det er sandt, ved jeg ikke.

Jeg har også hørt, at økologi er godt for sædkvaliteten. Om det er sandt, ved jeg ikke.

Jeg har også hørt, at det danske havmiljø har fået det dårligere, siden landbrugspakken blev indgået i december 2015. Om det er sandt, ved jeg ikke.

Men jeg ved, at man ikke kan nøjes med at se på en enkelt faktor, når man skal vurdere folks sundhed eller havmiljøets tilstand.

Derfor synes jeg ærlig talt, at det er ret trættende, når lækkede nye tal for koncentrationen af klorofyl i de danske fjorde - fra en endnu ikke offentliggjort rapport - bruges som argument for, at det danske havmiljø får det dårligere - og at en del af fundamentet for landbrugspakken dermed ser ud til at skride.

De lækkede tal viser, at koncentrationen af klorofyl i vandet tog et markant hop i opadgående retning i 2016. Det er ikke godt, da koncentrationen af klorofyl er en indikator på havvandets kvalitet. Derfor skal tallene tages alvorligt.

Men tallene skal ses i en større sammenhæng.

Det er sundt at dabattere og diskutere miljøets tilstand, klimaforandringer, folkesundhed og andre emner.

Men det skal ske på et rimeligt grundlag.

Det sker desværre alt for sjældent.

Det skyldes mange forhold.

Blandt andet, at den debat vi præsenteres for i medierne ofte blot er en duel på ord, charme og personlig gennemslagskraft - og at deltagerne i debatten blot fremfører argumenter, som passer ind i den dagsorden de ønsker at fremme.

Et andet væsentligt punkt er, at de forhold som påvirker klimaet, havmiljøet, folkesundheden mm. er dybt komplicerede.

Derfor kan debatten let efterlade os med en bekymring eller en frygt - og det er et særdeles effektivt våben i den politiske debat.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.