Ugen på spidsen: "Rødder - here I come"
Der var ikke mange studerende på Plantekongressen for 25 år siden. Tog man med, var man ambitiøs. Og det ville jeg selvfølgelig gerne være.

Plantekongres.

Begivenheden vækker minder langt tilbage i tiden. Det er 25 år siden jeg første gang var på Plantekongres - som hed noget helt andet dengang, og også var delt op over flere arrangementer.

Dengang var jeg en ung, håbefuld agronomstuderende på Landbohøjskolen, der snusede til virkelighedens verden på Plantekongresserne, hvor det vrimlede med forskere og planteavlskonsulenter. Landmænd var der også. Og hvor man som studerende fik et kig ind i den verden, man var ved at uddanne sig til.

Der var ikke mange studerende på Plantekongressen dengang. Tog man med, var man ambitiøs. Og det ville jeg selvfølgelig gerne være :-)

Senere - som planteavlskonsulent - var Plantekongresserne et must at deltage i. Det var årets åndehuller - og sociale højdepunkter, som man glædede sig til lang tid i forvejen. Og hvor man selvfølgelig også fik opdateret og pudset sin faglige viden af.

De sidste mange år har jeg været med på kongressen som planteavls-journalist (og deltidslandmand). Årets travleste tid for sådan nogen som os, som ræser fra det ene faglige indlæg efter det andet for at kunne bringe alle de spændende historier videre ud til vore læsere.

Indrømmet - nogle indlæg er mere spændende end andre. Jeg har da af og til siddet i et forkert rum på et forkert tidspunkt, fordi emnet lød spændende - men indholdet viste sig at være for nørdet, forskerfokuseret og alt for langt fra min verden.

Jeg går helst efter de konkrete emner, der kan bruges direkte på bedriften. Det er det, jeg synes er relevant at have med på en Plantekongres for alle.

Og hvad glæder jeg mig så mest til at høre på kongressen i år?

Det må nok være det om rødderne. Alt det der sker under jorden, ved vi i bund og grund ikke ret meget om - af den simple grund at det ikke er så nemt at se - men meget nemt at overse. Alligevel ved vi, at planters rodudvikling er altafgørende for deres tørketolerance og optagelse af vand og næringsstoffer - og for udbyttet.

Godt, at der er kommet mere fokus på rødderne de senere år - i takt med at forskere har taget film gennem plastikrør og andre nye teknikker i brug for at kunne følge med i planternes vækst under jorden. Og senest opstarten af rodforskningsanlægget RadiMax under Københavns Universitet.

»Så rødder - here I come.«

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark+ "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister på LandbrugsAvisen og redaktører på Magasinet MARK, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.