Ugen på spidsen: Se lige her - der er mange gode alternativer til bulkvarer

Hamp, proteinafgrøder, maltbyg, brødhvede og økologi. Der er mange gode alternativer til bulkvarer i planteavlen.

Bundlinjen taler sit tydelige sprog: Det er en kæmpe udfordring at tjene penge ved at dyrke korn med de nuværende kornpriser - og der er ikke umiddelbart udsigt til at kornpriserne stiger voldsomt i fremtiden.

Mantraet i dansk landbrug har gennem en årrække været, at økonomien skulle forbedres ved at rationalisere og effektivisere produktionen.

Men det siger næsten sig selv, at vi med jordpriser på langt over hundrede tusinde kroner pr. hektar, og et generelt højt omkostningsniveau, ikke kan konkurrerer med billig østeuropæiske bulkvarer.

Der skal derfor nytænkes i planteavlen.

Alternativer til bulk

Specialafgrøder, økologi og andre højværdiafgrøder er oplagte muligheder for at øge indtjeningen.

Fælles for disse produktioner er, at varerne skal sælges på et marked, hvor efterspørgslen er utroligt afgørende for den pris. Det er derfor ikke realistisk, at vi med et enkelt trylleslag kan øge arealerne med disse produkter markant.

Vi skal derfor finde nye alternativer, og der skal udvikles nye markeder, hvor afgrøderne kan afsættes højere oppe i værdikæden.

I april-udgaven af fagmagasinet MARK bringer vi en række artikler, som forhåbentlig kan være til inspiration.

Det gælder både i forhold til bedre branding af dansk maltbyg og brødhvede, og i forhold til at dyrke dansk protein, som kan erstatte importerret soja fra Amerika.

Danmark ligger i et smørhul, når det gælder planteproduktion. Det giver basis for en stor produktion af specialafgrøder og andre højværdiafgrøder. Samtidig er danske landmænd blandt verdens dygtigste, og dermed gearede til at hurtigt at kunne implementere ny teknologi og nye dyrkningskoncepter.

Danske landmænd har gennem en årrække skullet registrere forbruget af gødning og planteværnsmidler. Det vil derfor være relativt let at producere vare, hvor sporbarhed kan indbringe en højere pris.

Der er derfor rigtig gode muligheder for at nytænke planteavlen i Danmark. Men det kræver mod og nytænkning hele vejen fra jord til bord.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.