Ugen på spidsen: Skal vi være bange for billig russisk hvede?

Det er vigtigt at gøre sig klart, at økonomien i den russiske hvedeproduktion kan variere betydeligt.

Russisk landbrug gennemgår en rivende udvikling.

Fra at have importeret enorme mængder hvede fra blandt andet USA i 1998’erne har de indtaget rollen som verdens største eksportør af hvede.

Det har stor betydning for kornprisen på verdensmarkedet - og dermed også for de priser, som danske landmænd kan få for afgrøderne.

For nylig referede Jyske Markets til en analyse baseret på 2016-tal, som viste, at de russiske landmænd kunne fremstille hvede for 59 kroner pr. hkg.

Det er unægteligt en del lavere, end den fremstillingspris, som danske landmænd kan præstere, og umiddelbart kan det virke som en ulige kamp med en stor russisk bjørn.

Det er dog vigtigt, at gøre sig klart, at økonomien i den russiske hvedeproduktion kan variere betydeligt.

Det skyldes blandt andet det russiske klima.

Fastlandsklimaet med kolde vintre kan således resultere i, at betydelige arealer med vintersæd skal sås om. Ligesom en brat overgang fra vinter til sommer gør vårsæden meget følsom overfor en ringe buskning. Derudover kan tørke i løbet af vækstsæsonen reducere udbytterne markant.

Når man kigger på fremstillingsprisen for den russiske hvede i 2016, skal man derfor både notere sig, at der ikke var store problemer med udvintring af vintersæden, og at tørke ikke kostede store udbyttetab. Der er derfor avlet relativt gode udbytter, med et forholdsvis begrænset input. Det giver en lav fremstillingspris.

Det var også tilfældet i 2017. Men det er langt fra en sikkerhed for, at det også vil gå sådan i de kommende år.

I apriludgaven af fagmagasinet MARK fortæller Bemt Kjærgaard Jensen, som er driftsleder for et planteavlsbrug på 7600 hektar i Sortjordsbæltet syd for Moskva, hvordan han afsætter brødhvede, maltbyg, vårraps, sojabønner, solsikker og majs.

I artiklen kan du læse, at der på ejendommen er investeret betydelige beløb i at kunne rense, tørre og lagre afgrøderne inden de sælges.

Det er nemlig langt fra ligegyldigt, om hveden sælges til brød og malt for 82 kroner pr. hkg eller, om det sælges som foderkorn for 55 kroner pr. hkg.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.