Uheldig tendens: Jorden bliver mere sur – og forbruget af kalk falder

Reaktionstallet for dansk landbrugsjord falder generelt. Det øger risikoen for, at der ses kalktrang på flere landbrugsjorder.

Forbruget af jordbrugskalk i Danmark er faldet drastisk siden perioden 1970-1990.

Dengang blev der brugt meget flydende ammoniak, som virker forsurende på jorden. Derudover var der en dårligere udnyttelse af husdyrgødningens næringsstoffer og dermed et højere forbrug af handelsgødning. 

Derfor skulle der tilføres mere kalk for at opretholde optimale reaktionstal i jorden.

Siden år 2000 har udviklingen i kalkforbruget været forholdsvis stabilt, men jordens gennemsnitlige reaktionstal er faldet med 0,3 enheder fra 6,5 til 6,2.

Det kan få stor betydning på nogle jorder, da jordens reaktionstal har stor betydning for, hvor tilgængelige næringsstofferne i jorden er for afgrøderne.

Der skal tilføres mere kalk

I 2021 udgjorde det samlede kalkforbrug, ifølge Seges, 593.000 tons ren calcium carbonat (CaCO3).

Det er det højeste niveau de seneste 20 år, og cirka fem procent højere end forbruget året før.

Stigningen i forbruget vurderes primært at være begrundet i, at de forholdsvis tørre forhold i foråret og efteråret 2021 har givet gode muligheder for kalkudbringning.

Selvom der i 2021 blev brugt mere kalk end året før, viser opgørelsen, at den nuværende tildeling af kalk ikke er tilstrækkelig til at fastholde jordens reaktionstal stabilt. Det medfører, at risikoen for kalktrang er stigende.

Faktaboks

  • Seges opgør hvert år tilførslen af jordbrugskalk til landbrugsjorden i Danmark.
  • Opgørelsen er baseret på producenters og importørers oplysninger om salg og import af kalk. 
  • I statistikken indgår jordbrugskalk fra kalkværker og importører, samt forbruget af kalk ved Novozymes, rensningsanlæg og i produktionen på sukkerfabrikkerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.