
Styrelsens kontrollører satte tirsdag de tre små markarealer på hver 30 kvadratmeter i karantæne og sikrede sig, at planterne blev destruerede.
Virksomheden bag rapsafprøvningen havde handlet i god tro, og forureningen med gmo var kun på 0,39 procent, hvilket indikerer, at iblandingen er sket ved en fejl. Gmo-rapsen er ikke godkendt i EU, og derfor er der nultolerance. På anbefalinger fra eksperter fra Århus Universitet blev destruktionen af planterne foretaget med stoffet glyphosat.
”Det er yderst sjældent, at vi oplever den slags i Danmark. Det viser heldigvis, at EU's varslingssystem virker. Vi har nu igangsat en undersøgelse af, hvordan vi i fremtiden kan undgå, at ikke godkendt genmodificeret materiale kan ende i jorden i Danmark,” fortæller chefkonsulent, Kim Holm Boesen, fra NaturErhvervstyrelsen.
Ingen spredningsrisiko
Da rapsen ikke havde blomstret endnu, er der ingen spredningsrisiko. Styrelsen vil i de kommende år sikre sig, at de berørte marker bliver overvåget og fremspirende planter behandles med glyphosat.
Faktaboks
Afprøvningen er sket med hybridrapsen HRC918, der endnu ikke er godkendt til dyrkning i EU, og som ved en fejl er blevet forurenet med 0,39 procent af GM-rapskonstruktionen OXY-235, udviklet af Bayer CropScience.
I England og Skotland er HRC918 blevet afprøvet i 23 små dyrkningsfelter, hvor alle planter er blevet destrueret. Derudover er der sket mindre afprøvning i Frankrig, Ungarn, Polen, Tyskland, Tjekkiet, Rumænien og Danmark. I Danmark er dyrkningsafprøvningen sket på tre små markarealer på hver 30 kvadratmeter.
NaturErhvervstyrelsen er ikke vidende om, at der er sket utilsigtet iblanding med ikke-godkendt GMO i såsæd de sidste 15 år.
Der dyrkes ikke GMO-afgrøder til kommerciel brug i Danmark.
Kilde: NaturErhverstyrelsen
Relaterede artikler
Kommentarer