Undgå overraskelser i kemirummet: Se listen - syv kendte midler bliver forbudt
Ugen på Spidsen: En række midler bliver både forbudt at bruge og anvende i løbet af efteråret. Undgå ubehagelige overraskelser, lyder anbefalingen fra ugens klummeskribent på Mark Plus.

Siden 19. august 2018 har det været forbudt at bruge Mavrik 2F, reg.nr. 396-13, og i løbet af efteråret vil syv kendte midler lide samme skæbne.

Det er:

  • Accurate Delta, reg.nr. 11-43, som bliver forbudt fra 30. september 2018
  • Ally ST, reg.nr. 3-168, som bliver forbudt fra 30. september 2018
  • Monitor, reg.nr. 48-28, som bliver forbudt fra 31. oktober 2018
  • Aproach, reg.nr. 3-171, som bliver forbudt fra 30. november 2018
  • Absolute 5, reg.nr. 3-170, som bliver forbudt 12. december 2018
  • Lexus 50 WG, reg.nr. 3-163, som bliver forbudt fra 12. december 2018
  • Prestige FS 370, reg.nr 18-400, som bliver forbudt at opbevare og anvende pr. 19. december 2018

Sørg derfor at bruge eller bortskaffe midlerne inden udløbsdato.

Lexus til vintersæd

Lexus og Absolut 5 kan bruges i vintersæden, inden midlet glider ud.

Lexus har god effekt mod spildraps, kamille, storkenæb, valmue og kornblomst - og understøtter effekten mod vindaks og agerrævehale, på marker, hvor der forinden er kørt med Boxer og DFF.

Absolute 5 anbefales anvendt i tankblanding med Boxer.

Dårlig statistik

Udover, at det kan koste dyrt at have ulovlig kemi stående, så klæder det ikke erhvervet, at der ikke er styr på kemilagrene.

Landbrugsstyrelsens kontrol af planteværnsmidler hos danske landmænd viste i 2016, at der ved 763 kontrolbesøg blev konstateret ’Besiddelse af ulovligt dansk middel’ på 19,5 procent af de kontrollerede ejendomme. Kontrollen hos de 763 landmænd viste også, at der blev fundet udenlandske midler på 1,8 procent af kontrolbesøgene.

Det er bare ikke godt nok, og det skal der gøres noget ved. Både af hensyn til landmændenes økonomi og landbrugets omdømme.

Tjek derfor dit kemilager nu, og sørg for at stille de midler, som du skal have brugt i løbet af den kommende tid frem på hylderne. Og sørg for at midler, som er udgået - eller midler som du ikke får brugt, inden de udløber, bliver bortskaffet.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark og Mark Plus.

 

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark PLUS "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark PLUS, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.