Ung planterådgivers scanner måler 'planternes hjerteslag'

Andreas Carsensen udviklede scanner, der måler den energi planten ikke kan bruge til fotosyntese (fluorescens), da han fandt at den har sammenhæng med plantens fosforbehov. Nu konkurrerer om at have det bedste forskningsprojekt.

Andreas Carstensen kalder det planternes fluorescens, kolleger kalder det kærligt "planternes hjerteslag.'

Den nyklækkede Ph.D og nyansatte planteavlsrådgiver fra LandboSyd deltager i årets ph.d.-Cup, deltager nu i en konkurrence mellem de bedste forskningsprojekter i Danmark med sin scanner, der kan måle på planternes fluorescens direkte i marken. Fluorescens dækker over den energi, som fotosyntesen ikke kan bruge, og som dermed bliver skudt tilbage igen til omgivelserne. Dermed kan landmænd gøde mere bæredygtigt til gavn for både mennesker, natur og miljø.

I sin forskning flyttede han fokus fra jorden op til selve planten – til fotosyntesen. Fotosyntesen er planternes kraftværk, der kan høste solens stråler og omdanne det til energi, så planter kan vokse.

”Jeg var overbevist om, at der lå en masse vigtig information gemt i signalet for fotosyntesen, så jeg begyndte at måle planternes fluorescenssignal. Signalet styres af fotosyntesen, og er derfor et helt unikt fingeraftryk for hver enkel plante. Efter tusindvis af målinger fandt jeg endelig det, jeg ledte efter. Jeg fandt specifikke ændringer i signalet, der kan afsløre om en plante mangler fosfor eller ej”, siger Andreas Carstensen.

Med baggrund i fluorescensmålingerne udviklede Andreas Carstensen scanneren, der måler direkte på bladene, og dermed tolker plantens egne signaler, på bare tre sekunder. Ved at følge planternes specifikke behov kan tildelingen af fosfor målrettes og dermed give akkurat det, som planterne har brug for. Hverken mere eller mindre.

Fosfor er et vigtigt næringsstof for os alle sammen. Samtidig er det en udfordring, at fosfor er en ikke-fornybar naturressource, der i fremtiden vil være begrænset. Derfor er det afgørende at optimere brugen af fosfor, så vi skåner de tilbageværende fosforressourcer bedst muligt.

”Det er vi ikke gode til i dag i landbruget, da vi primært måler på jordens indhold af fosfor, og det hænger sjældent sammen med, hvad planterne rent faktisk formår at optage fra jorden. Derfor gøder vi i høj grad i blinde, når vi giver fosfor til markerne”, fortæller Andreas Carstensen.

Opfindelsen vækker glæde hos LandboSyd:
”Det er jo et forskningsemne, der er håndgribeligt og nyttigt i hverdagen for en lang række landmænd og samtidig et emne, der bidrager til den aktuelle bæredygtighedsdagsorden med en kombination af natur, økonomi og miljø”, siger adm. direktør Anders Andersen.

Kåringen vises fredag den 26. april 2019 på DRTV kl. 18:00 og på DR2 kl. 21.30.

Ph.d. Cup er udviklet i samarbejde mellem Lundbeckfonden, DR og Information. Formålet med konkurrencen er at sprede dansk forskning ud til en bred offentlighed ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra landets universiteter.

Se mere på phdcup.dk

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.