Unge landmænd: Fremstillingsprisen stiger på fjerntliggende marker
For LandboUngdommen er det vigtigt, at dansk landbrug har gode forudsætninger for at producere til en lav pris - her er jordfordeling en gylden nøgle.

For de unge landmænd, som LandboUngdom repræsenterer, kan det give hovedpine, når de kigger på jordfordelingen, på de bedrifter de kan håbe på at overtage en dag.

Mange landmænd har købt jord, hvor det var muligt, så de kunne sikre nok jord i forhold til husdyrholdet - og det var ikke altid lige op ad bedriften. Det giver lange køreture med eksempelvis det tunge gyllesæt.

"Mange af bedrifterne er rigtig uharmoniske. Det gør, at jord, der hører til, kan ligge langt fra ejendommen. Det kan give nogle ekstra omkostninger. I dansk landbrug går vi op i at mindske vores omkostningerne," fastslår Mads E. Mortensen, næstformand for LandboUngdom.

Han bakker derfor varmt op om Antoni Stenger, formand for Sønderjysk Familielandbrug, der på foreningens generalforsamling for nylig foreslog at afgiftsfritage jordbytte. I dag kan det ifølge Antoni Stenger ofte koste 6000-9000 kr. pr. hektar, afhængigt af jordprisen, når landmænd skal bytter marker.

Fra sit daglige arbejde som konsulent hos rådgivningsvirksomheden Økologi Danmark kender Mads E. Mortensen alt til problematikken. Især for økologiske landbrug, hvor dyrene skal ud i det fri, er det vigtigt at have jord tæt på bedriften.

"Hvis man vælger at etablere sig økologisk, så er det afgørende, at ejendommen er harmonisk," siger Mads E. Mortensen.

Jordfordeling kan give million-besparelser: Stempelafgift spænder benMark Tirsdag 15. marts 2016 · 15:23

Mads E. Mortensen har også som tidligere driftleder haft erfaring med at køre gylle langt væk fra stalden.

"Omkostninger løber løbsk på fjerntliggende arealer. Det er en helt anden fremstillingspris," siger næstformanden.

"Der er en gylden nøgle her, der kan løse nogle af udfordringerne i landbruget. Vi kan ikke få en bedre afregningspris, men vi kan producere mere effektivt," siger Mads E. Mortensen.

Han har endnu et forslag til, hvordan staten kan støtte en bedre jordfordeling. Han ser god ræson i, at staten hjælper med at betale uvildige rådgivere.

"Der er brug for uvildige konsulenter, der kan vurdere jorden, så den byttes retfærdigt," siger Mads E. Mortensen, der vil fremlægge forslaget for erhvervsminister Troels Lund Poulsen, når LandboUngdom mødes med ham i starten af april.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.