Urea virker lige så godt som dyrere gødninger

Urea er markant billigere end traditionelle handelsgødninger. Bruger man det rigtigt, er virkningen god.

For en måneds tid siden var der en prisforskel på ni kroner per kilo kvælstof i urea og en almindelig NS 27-4. Prisforskellen er blevet mindre, men kvælstof i urea er stadig markant billigere end i traditionelle gødninger. Derfor kan der spares mange penge ved at bruge urea.

Det var et af budskaberne på VKST Planteavlsmøde 2022, som blev holdt i Sorø i tirsdags.

Her blev det også fremhævet, at spredning af urea stiller krav om, at man løbende tjekker arbejdet i forbindelse med spredningen. Urea er nemlig stærkt fugtsugende. Derudover gør ureas lave vægtfylde det svært, at sprede gødningen præcist på store arbejdsbredder.

Kan spredes præcist

- Urea er svær at håndtere, da den fordamper, og da den er for let og uens til spredning med centrifugalspreder på større arbejdsbredder. En specialspreder kan dog klare opgaven, og den tjener sig hurtigt hjem med nuværende kvælstof-priser, sagde Christian Rabølle, maskinkonsulent hos VKST.

Han henviste til en Rauch-bomspreder samt en Bredal XE-spreder, som med seks meters afstand mellem sprede-tallerknerne og større vinger end på traditionelle gødningsspredere, kan klare opgaven - selv på store arbejdsbredder.

Det bakkes op af Jan Brixen fra Bredal, som fortæller, at Bredal har stor succes med at sælge sine Bredal XE spredere i Australien, hvor mange landmænd spreder urea på 48 meter.

Faktaboks

Gødninger, der indeholder urea, skal ifølge loven tilsættes en ureaseinhibitor, hvis den ikke nedfældes eller nedbringes i jorden inden fire timer. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.