Urentabelt at bekæmpe svampe i hvede i år

Et lavt smittetryk af septoria har gjort, at det har været urentabelt at bekæmpe svampe i mange forsøg med vinterhvede i 2020.

To forhold har været afgørende for, at det i mange tilfælde ikke har kunnet betale sig at bekæmpe svampesygdomme i vinterhvede i år: De tørre forhold tidligt i foråret, som har hæmmet septoria, samt dyrkning af færre sorter, der er modtagelige for gulrust.

Det viser en opgørelse af årets forsøg fra Seges.

Lavt merudbytte

Som et gennemsnit af alle årets landsforsøg i de dyrkede sorter er opnået et bruttomerudbytte på 7,8 hkg pr. hektar for svampebekæmpelse. De anvendte strategier for svampebekæmpelse varierer fra forsøg til forsøg.

Ved en kornpris på 120 kr. pr. hkg beløber omkostningerne til svampesprøjtning inklusiv udbringning sig til 6-7 hkg pr. hektar. Derfor har det ifølge Ghita Cordsen Nielsen, landskonsulent hos Seges, ikke været lønsomt at bekæmpe svampesygdomme i mange af forsøgene i år.

Når smittetrykket af septoria har været lavt i år, skyldes det de tørre forhold fra midten af marts til slutningen af april. Det har hæmmet udviklingen af de første generationer af septoria. Dermed udviklede svampen sig ikke så kraftigt som normalt.

Samtidig er arealet med sorter, der er modtagelige over for gulrust, halveret i forhold til 2019. I forsøgene var det tydeligt, at de højeste merudbytter for svampebekæmpelse blev opnået i sorter, der er modtagelige over for gulrust.

Faktaboks

Svampebekæmpelse

  • Der er i årets forsøg opnået lave merudbytter for svampebekæmpelse i vinterhvede.
  • Bortset fra det ekstreme tørkeår 2018 skal vi tilbage til 2011 for at se lignende lave merudbytter.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.