Usædvanlig tidlig første høst af hestebønner overrasker på Fyn

En tidlig høst af hestebønner på en fynsk gård ved Middelfart, der er i gang med en økologisk omlægning, overrasker hobbylandmanden Carsten Vesthammer.

Det var en lettere overrasket Carsten Vesthammer, da han som en af de første i fredags gik i gang med at høste hestebønner af sorten Fuego på sin gård ved Middelfart på Fyn.

Alle syv hektar, der er i gang med at blive omlagt til økologisk drift, er høstet til modenhed og lagt til tørring.

"Jeg er lidt overrasket over, at de var klar. Vi har jord, der vender mod syd og er meget mild, så vi er altid nogle af de første til at høste på egnen", fortæller den 50-årige hobbylandmand.

På de i alt 25 hektar dyrker Carsten Vesthammer også vårbyg, der ligeledes skal blive økologisk.

Havde lave forventninger

Hestebønnerne blev sået på dobbelt rækkeafstand den 26. marts på jordtypen JB 6. Hestebønnerne er undersået med rajgræs og hvidkløver. Det er første gang, han forsøger at dyrke hestebønner.

"Jeg havde ikke nogen forventninger, for jeg vidste ikke, hvad jeg kunne turde håbe på, fordi det gik så skidt for hestebønner ved sidste års tørke. Men jeg har grund til at være godt tilfreds", siger Carsten Vesthammer, der til hverdag arbejder hos Kellfri.

Til at høste med var det gårdens "nye" New Holland TX66 fra 2004. Carsten Vesthammer kender ikke til det præcise udbytte eller vandprocent, men skønner et resultat på 4,5 ton pr. hektar.

"Jeg tror, vandprocenten er høj, men det er lige meget, så længe det er modent. Så skal vi nok få det tørret. Nu kan vejret ikke længere påvirke det, men derimod min handling, der afgør, om det bliver godt eller skidt", siger Carsten Vesthammer.

Færdig med årets høst

Ved markvejen har han i samarbejde med en lokal biavler også plantet blomsterstriber til bier. Der har været to bistader pr. hektar i blomstringsperioden og skulle angiveligt være med til at øge udbyttet for hestebønner. Om det har virket, ved han ikke endnu.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Høsten ser fint ud, hvor hele høstsæsonen er gået, som vi gerne ville have det med sol på de rigtige tidspunkter og tilpas med vand. Nu har vi fået bjærget og undersået efterafgrøderne, så vi skal ikke røre mere til foråret", siger han.

Carsten Vesthammer er den første til at sende fotos ind til Skyd Høsten Først i kategorien 'hestebønner' og vinder et gavekort til restaurant Flammen.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale, havre og hestebønner.

Mangler høst:

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.