Usædvanligt mange skybrud over Danmark

Hele 18 skybrud har DMI registreret på deres målestationer i går, mandag. De største mængder er faldet ved Kalundborg, på Mors og i Tirstrup/Djursland.

Mejetærskerne er gået i stå over store dele af landet, efter der har været usædvanligt mange skybrud fulgt af lyn og torden både søndag aften og i går mandag.

"Vi har registreret skybrud på 18 af vores målestationer i går, mandag. Skybrud er mindst 15 mm regn på en halv time. På fire af stationerne var der endda dobbelt skybrud, hvor de har fået mindst 30 mm på en halv time", fortæller klimatolog Rasmus Stoltze Hansen fra DMI.

Han understreger, at der sagtens kan være kommet mere rundt om i landet, da DMI jo kun har registreringer fra deres målestationer.

"Topscoreren på vores målestationer mandag var Kalundborg med hele 42 mm på en halv time - hvilket er tæt på tredobbelt skybrud. Så kom Nykøbing Mors med 36,8 mm og Tirstrup med 31,7 mm. Resten af de almindelige skybrud fordelte sig primært i Jylland", fortæller han.

Kortet VIser, hvor meget regn der er kommet på 30 minutter rundt om i Danmark i går, mandag. Skybrud er defineret ved mindst 15 mm på 30 minutter. Kilde: DMI.

Den sidste uges tid

Der er nu faldet regn i hele Jylland og Fyn, siden det igen begyndte at regne mange steder i søndags. Men Sjælland, bortset fra området omkring Kalundborg og syd for, er gået fri. Det samme er Bornholm. Det viser DMIs nedbørskort fra den sidste lille uge (22-27. juli).

"Sjælland har ikke været så hårdt ramt af regn som resten af landet - bortset fra Kalundborg-området. Den øvrige del af Sjælland har fået 0 mm regn den sidste lille uge. Men det kan ændres i løbet af i dag", siger Rasmus Stoltze Hansen tirsdag formiddag.

Kortet viser, den Samlede mængde nedbør i perioden 22. juli til 27. juli kl. 12.00. Kilde: DMI.

Flere skybrud tirsdag

Danmark ligger også i dag, tirsdag, nemlig i en fugtig og ustabil luftmasse, der giver gode muligheder for kraftige tordenbyger i hele landet. Sandsynligheden for kraftig regn og skybrud er størst i Jylland og i Nordsjælland, hvor DMI har sendt varsel ud om kraftig regn og lokale skybrud indtil tirsdag kl. 22.00.

Bygerne popper op "som trold af en æske", så det er svært for meteorologerne at sige præcist, hvor det vil udvikle sig til skybrud.

Bygerne begyndte allerede i formiddags, og vil i eftermiddag og aften være med lyn og torden. Der har allerede været dobbelt skybrud i Thy - og almindeligt skybrud andre steder i Nordjylland og også i Nordsjælland. Ud på aftenen klinger bygerne af.

På Bornholm er der kun en lille risiko for kraftige byger.

.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.