Våde marker og dræn - det kan du gøre lige nu
Planteavlskonsulent Carsten Clausen Kock, SLF, giver fire god råd til, hvad landmanden kan gøre ved våde marker og dræning lige nu.

Når det gælder dræning og våde marker er der lige nu fire redskaber, man som landmand kan finde frem fra værktøjskassen - eller lade blive i den, vurderer Carsten Clausen Kock, planteavlskonsulent ved Sønderjysk Landborforening.

Han anbefaler følgende plan for vinteren: 

  • Sørg for at få spulet dræn og oprenset vandløb, hvor det er nødvendigt
  • Lad være med at køre på marken i øjeblikket, heller ikke bare for at jævne spor efter høst af majs eller kartofler. Det gør mere skade end gavn.
  • Fortsæt det gode arbejde med at nydræne, som for alvorlig er komme i gang igen de sidste to-tre år, efter en årelang periode med stilstand. Det er selvfølgelig ikke tid for reparation af drænrør eller nydræning lige nu, men det kan komme senere på vinteren. Husk også, at en veldrænet jord er et nødvendige grundlag for at kunne komme videre med præcisionslandbrug og fx graduering af gødning og kemi.
  • Overvej kraftigt, om det nu er tid for at digitalisere drænkortene.

Bør koste 100-200 kr. pr. hektar

Særligt digitalisering af ejendommens drænkort ser Carsten Clausen Kock som en oplagt opgave at få taget hul på her i det våde føre, der alligevel umuliggør færdsel på markerne.

Så det gælder om at fnde mappen med drænkort frem og så overlade arbejdet med at scanne dokumenter og tolke drænkort til rådgivere og landinspektører. 

"Man skal kigge sig godt for mellem de forskellige udbydere, og generelt bør en digitalisering koste i niveauet 100-200 kr. pr. hektar, der er drænet", vurderer han.

Planteavlskonsulenten ser digitaliserede drænkort som et fantastisk redskab, landmanden kan kalde frem på telefonen i programmet FarmTracking.

"Det giver et langt bedre overblik, end hvis man skal forsøge at få overblik over papirkort for måske flere hundrede hektar, og hvor tre-fire marker kan være lagt sammen til én mark, siden kortene blev lavet", siger Carsten Clausen Kock.

     

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.