Betalt indhold af Bayer Crop Science

Vådt efterår giver risiko for lys bladplet i rapsen

Med det vådeste efterår i 33 år, har det har ikke været nemt at få etableret rapsen. Det våde vejr giver optimale forhold for svampesygdommen lys bladplet, og jo før du kommer i gang med at bekæmpe det desto bedre.

Det våde vejr har gjort det umuligt for mange at foretage de behandlinger i rapsen, som var planlagt i efteråret. Det betyder, at mange rapsmarker ikke er blevet behandlet for ukrudt eller vækstreguleret. Vækstreguleringen har afhængig af middelvalg en sideeffekt på efterårets svampe, og derfor er det en god ide at holde ekstra øje med sygdomme, hvis vækstreguleringen ikke er foretaget i efteråret.

 

Du kan afklare, om der er lys bladplet i din raps ved at plukke nogle blade og lægge dem i plastpose ved stuetemperatur.

 

De sygdomme vi skal være opmærksomme på nu er rodhalsråd og lys bladplet. Rodhalsråd, også kendt som phoma, inficeres i planten i efteråret og skal bekæmpes, når de karakteristiske hvide pletter med små sorte frugtlegemer ses på størstedelen af bladene. Men på nuværende tidspunkt har der ikke været udbredte symptomer på phoma i rapsmarkerne. Til gengæld er der god grund til at være meget opmærksom på lys bladplet.

 

Vådt efterår har tidligere givet angreb af lys bladplet

1995 og 2016 var begge år, hvor vi så hvad lys bladplet kan gøre ved rapsmarkerne. I 2016 fortsatte det massive angreb langt ind i foråret og kostede væsentligt i udbytte.

Kendetegnet for begge disse år, er, at det forudgående efterår var vådt og blev efterfulgt af en våd og mild vinter. Det fugtige milde efterår kan vi allerede nu nikke genkendende til. Derfor er der grundlag for at denne sygdom kan vise sig igen.

Før infektionen kan ske kræver det, at rapsplanten har haft fugtige blade i minimum seks timer, men hvis bladene har været konstant fugtige i to døgn er forholdende meget optimale for at infektionen sker. I år har bladene på rapsen nærmest været fugtige og våde lige siden den kom op ad jorden.

 

Lys bladplet er vanskelig at bekæmpe og skal derfor bekæmpes tidligt, når de første angreb ses.

 

Temperaturen har også indflydelse på, hvor hurtig infektionen sker i planten. Jo køligere vejret er, desto længere tid tager det for sygdommen at inficere planten. Ved de temperaturer som vi kan opleve her igennem vinteren, på omkring fire grader, tager det omkring 30 dage for infektionen at etablere sig i planten. Derefter vil symptomerne begynde at vise sig på bladene. Symptomerne ses som hvidlige til grålige områder på bladene, der nemt krakelerer, når bladet bøjes.

 

Test dine egne rapsplanter for lys bladplet

Lys bladplet kan nemt forveksles med frostskader. Du kan afklare om der er lys bladplet i din raps ved at plukke nogle blade og lægge dem i plastpose ved stuetemperatur. Lys bladplet udvikler sig væsentlig hurtigere ved højere temperatur, så i løbet af fire-fem dage vil symptomer vokse frem på bladene. Der kan med fordel lægges et fugtet stykke avis eller andet i posen for at bladet ikke tørrer ud for hurtigt. Hvis lys bladplet viser sig, vil symptomer sprede sig hurtigere, når temperaturerne begynder at stige i løbet af foråret.

 

Erfaringer med lys bladplet fra England

Lys bladplet er vanskelig at bekæmpe og skal derfor bekæmpes tidligt, når de første angreb ses. Som tidligere nævnt har vi i Danmark kun oplevet lys bladplet få gange og derved er vores erfaring begrænset.

I England har de store problemer med lys bladplet, da den rammer rapsen hvert år i større eller mindre omfang og betegnes derovre som den mest tabsgivende sygdom i rapsen. Englænderne oplever angreb på imellem 30 til 90 % afhængig af året. I øjeblikket siger deres forecast, at de forventer en angrebsgrad på 50-60 % for 2018, hvilket er lidt højere end sidste sæson. Lys bladplet er svær at bekæmpe og i England, begynder de med første behandling i efteråret og følger op med anden behandling i det tidlige forår.

 

Kom i marken

Der er ikke så mange midler, som har god effekt mod lys bladplet. De stærkeste svampemidler kommer fra gruppen af triazoler.  Specielt prothioconazol har i England vist at have den bedste effekt.

Herhjemme finder vi prothioconazol i Folicur Xpert og Prosaro, hvor også tebucolazol indgår. Folicur Xpert og Prosaro kan anvendes i efteråret og i foråret fra stadie 31, når rapsen begynder at strække sig, hvilket den typisk gør med det samme, når væksten begynder efter vinteren.

Der er mange grunde til at komme i marken og tjekke status på rapsen og være klar med de behandlinger, som skal gøres så snart væksten begynder, ofte fra midt i marts måned.

Udnyt de gode solskinsdage til at tilse rapsen og planlæg, hvis behandling er nødvendig i det tidlige forår. Hvis der viser sig symptomer på lys bladplet er det den tidlige bekæmpelse, der giver bedst resultat.

Emneord Bayer Crop Science, sponsoreret, lys bladplet, raps

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.