Vårbyghøsten skudt i gang: Det ser godt ud
Kristian Rahbek kom i gang med den første vårbyg, inden regnen tvang ham til at holde pause. Næste uge fortsætter han.

Vårbyghøsten 2017 er nu skudt i gang ved Ansager, hvor Kristian Rahbek har høsten en mark på 1,8 hektar tilsået med Laurikka, som er en tidlig vårbygsort.

Marken blev sået midt i marts og var dermed en af de første vårbygmarker, der blev etableret.

Vandprocenten var på mellem 14,6 og 15,4. Udbyttet er på anslået knap seks ton - det har dog ikke været vejet hos grovvaren endnu.

"Det er et almindeligt, ganske fornuftigt udbytte," siger planteavler Kristian Rahbek, der har høstet vårbyggen for sin far, Holger Rahbek.

Han fik taget marken, inden regnen har tvunget ham til at holde pause. På onsdag forsætter han med vårbyggen, forventer han. Generelt ser det godt ud, også hos kolleger på egnen.

"Der er gode forventninger til vårbyggen. Det ser meget spændende. Det kunne godt være ligesom vinterbyggen; at det ser fornuftigt ud," siger Kristian Rahbek.

Hans far overtog ejendommen 1967 og har 11 hektar. Kristian Rahbek står for det meste af arbejdet, men faren er stadig med i marken.

"Den lille mark, vi har høstet i går, er der granhegn hele vejen rundt om. Så det er en lun mark. Det er godt vi har læhegn. Jeg synes ikke, vi skal fjerne dem allesammen. Jeg synes, vi skal passe på dem. Det pynter også med træer rundt om," siger han.

"Vårbyg vil gerne have lun lokalitet, men vil også gerne have vand. Man får noget for vandingen, i hvert fald her på egnen."

Høster nu hvede - miniforsøg som økolog skuffedeMark 27. juli · 09:56

Marken er blevet passet, som det skulle - men faren fravalgte dog svampesprøjtning, fordi han ikke mente, det kunne betale sig. En anden vårbygmark ved siden af - som Kristian Rahbek selv har - er dog blevet svampesprøjtet. Det forventer han at tage næste uge.

"Nu bliver det spændende at se, om det svampesprøjtede giver mere. Det ser ud til, at kernerne er større," siger han.

Set fra din kant, hvordan ser det så ud til at høståret 2017 bliver på tværs af afgrøder?

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen her eller deltag med dine egne billeder her

"Så tror jeg, at det bliver lidt over middel. Jeg tror ikke, det bliver ny top, men en god høst. Byg er over middel, og rapsen ser godt ud. Men meget rug ligger ned. Jeg har ikke selv rug, men kan se det hos andre. Det kom tidligt ned. Jeg tror, det er over en måned siden, en gang hvor det blæste og regnede kraftigt. Der var et andet år, hvor jeg havde rug, hvor det lå ned næsten det hele. Det var ikke særligt sjovt," siger Kristian Rahbek.

Kristian Rahbek har indsendt første fotoet af vågbyghøsten og vinder dermed et gavekort til Restaurant Flammen. Familien deltager hvert år i Skyd Høsten, men det er 10 år siden, at de var først med en afgrøde sidste gang. I år er de først med både vinterhvede og vårbyg. Tillykke!

Vil du også deltage i Skyd høsten først eller Skyd høsten bedst? Du klik her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg, vinterraps, vinterhvede og vårbyg.
  • Mangler høst: Hvidkløver, triticale, rug og havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.