Vårhveden sået i november: Jeg regner med 20 hkg pr. hektar ekstra

Mads Stilling Høstgaard såede vårhvede midt i november. Han satser på, at det kan øge udbyttet med mindst et par ton pr. hektar.

På afstand ligner det vinterhvede, der er sået for sent. Sølle to blade er det blevet til først i marts, så umiddelbart er der ikke meget at prale af. Men Mads Stilling Høstgaard er særdeles godt tilfreds.

Der er nemlig ikke tale om vinterhvede, men derimod vårhvede, som blev sået 19. og 20. november.

»Jeg har før prøvet at så vårhvede tidligt i februar. Men det gav for lidt. Derfor har jeg for første gang sået vårhvede i efteråret. Jeg satser på, at det giver et par ton mere pr. hektar, end hvis jeg havde sået det i marts eller april«, siger Mads Stilling Høstgaard.

Han er klar over, at såning i efteråret ikke er risikofrit i forhold til udvintring. Han er dog overbevist om, at vårhveden nok skal klare skærene i år.

Fortrinligt foder

»Vores jord egner sig rigtig godt til at dyrke vårsæd. Derfor har jeg ikke ret meget vinterhvede«, siger Mads Stilling Høstgaard.

Han har sået vårhvede på 13 ud af de i alt 180 hektar, han driver. Vårhveden skal ligesom resten af kornet bruges som foder til de 6.800 slagtesvin, han opfeder årligt. Vårhvede er nemlig et bedre foder end både vårbyg og importeret soja.

»Der er en tommelfingerregel, som siger, at man skal dyrke mindst to ton mere pr. hektar i vinterhvede end i vårsæd for, at det kan betale sig at dyrke vinterhvede. Med udbytter på over syv ton i vårbyg, har vi svært ved at tjene mere på at dyrke vinterhvede«, siger Mads Stilling Høstgaard.

Ikke uden risiko

»Den største risiko ved at så vårhvede i efteråret er, at det busker sig for meget inden vinteren. Det kan både give problemer med udvintring og lejesæd«, siger Mads Stilling Høstgaard.

Han har det derfor fint med, at han såede relativt sent og, at han kun såede 175 kg udsæd pr. hektar. Det har givet et plantetal på knap 300 planter pr. hektar. Det reducerer risikoen for lejesæd.

Derudover deler han gødningen i tre. Ved første tildeling først i marts gav han 24 kg kvælstof pr. hektar. Når føret bliver til det, får vårhveden gylle, og så graduerer han den sidste tildeling af handelsgødning.

Mads Stillign Høstgaard glæder sig over, at marken har været fuldstændig ren for ukrudt. Men han er forberedt på, at skulle bekæmpe ukrudt i vårhveden en enkelt gang.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.