Vækstsæsonen for gulerødder har haft gode mængder vand og sol
Der var tørvejr til at så, regn til at slå rødder og sol til væksten - 2020 har indtil videre været god ved gulerødsavlerne.

Gulerødsavlerne forventer, at kunne levere et normalt udbytte, som det så ud, inden tørken i 2018 og det ekstremt våde vejr i 2019. I år er der balance mellem sol og regn, og det ser ud til at give flotte gulerødder, lyder meldingen.

Hos Danroots i Midtjylland, hvor en stor del af deres afgrøder er gulerødder, er indehaver Klaus Vestergaard meget tilfreds med sæsonen indtil videre.

"Udbytterne ser ud til at blive over middel. Vi regner med, at vi er tilbage på de år før det dårlige vejr. Det er mest vejret, der kan drille os - de andre ting har vi styr på. Men det er dejligt at vende tilbage til de gode udbytter, som vi havde dem, før alting var i mod os", siger han.

Han fortæller, at der har været tørvejr til at så i, nogenlunde nedbørsmængder i vækstsæsonen og solskin med varme. Det var lidt køligt i foråret, som har gjort, at gulerødderne er vokset lidt langsommere.

"Gulerødder tager ikke rigtig skade af køligt vejr, så det er bare væksten, der skal komme med nu, men det skal de nok nå. Vi skal til at dække dem til med halm, og der har været meget halm på markerne og tørvejr til at bjerge det i, så det er godt", siger Klaus Vestergaard.

God fremspiring

På Gl. Estrup Gartneri på Djursland, hvor de primært dyrker gulerødder, har indehaver Knud Dahl været meget tilfreds med fremspiringen.

"Det har været en god vækstsæson. Fra midt juni til midt juli var der både regn og sol, så de har haft nemt ved at spire - der har været en god fremspiring og qua det et godt udbytte", siger han.

Limfjordsgulerødderne på Gl. Estrup har stået lidt mere tørt i august og igen nu her, men da de har vandingsanlæg, ser det godt ud, lyder meldingen. Det er især sammenligningen med de to foregående år, der gør, at 2020 ser ud til at blive et godt år.

"Det værste var 2018 med tørken, for der havde du ikke udbyttet fra året før, og høsten i efterår og vinter gav ikke mængderne. 2019 med meget vand havde man især problemer med høsten", siger Knud Dahl.

Danroots og Gl. Estrup Gartneri er de største gulerødsavlere i Danmark og producerer tilsammen lidt over halvdelen af de danske gulerødder. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2018 blev produceret 134.500 ton gulerødder i Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.