Vær med i screening: Giver vinterbyg højest udbytte med få eller mange aks?

Vær med i screeningsundersøgelse, der måske kan give et fingerpeg om, hvilken sammenhæng der er mellem udbyttet og antallet af aks i vinterbyg.

Hvordan er sammenhængen mellem antal aks og udbyttets størrelse i vinterbyg. Er det optimalt med mange aks eller få aks pr. kvadratmeter - og er der i det hele taget en sammenhæng?

Det spørgsmål stiller Finn Olsen, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening. Den konkrete anledning er, at konsulenterne på planteavlskontoret i Vojens for øjeblikket er ved at udarbejde tildelingskort for gradueret udsæd - og må konstatere, at man ikke har et optimalt aksantal at styre efter. 

"I bund og grund er det et emne, vi ved for lidt om, og vi ikke overblik over hvordan de forskellige sorter reagerer", fortæller Finn Olsen.

Få eller mange aks - eller stor elastik?

Han fastslår, at planteavlskontoret oplever meget svingende udbytter i vinterbyggen i lokalområdet, og konsulenterne har derfor overvejet om udsvingene kan forklares helt eller delvist med antallet af aks pr. kvadratmeter.

"Vi har fx tidligere erfaringer med, at landmænd kan gå meget langt ned i antal aks, helt ned til 350 aks pr. kvadratmeter, og opnå meget store udbytter. Her til høst har en af mine kollegaer talt 1.200 aks pr. kvadrameter med udbytte over 90 hkg hjemme hos sig selv, og en landmand har berettet om 900 aks pr. kvadrameter, også med høje udbytter", siger Finn Olsen.

Ovenstående eksempler peger i hver sin retning, og kan måske antyde på, at der er en kæmpe elastik i det optimale antal aks i vinterbyg. 

Og er det tilfældet, vil det være interessant at vide, hvor den øvre og nedre grænse for aksantallet ligger for at vinterbygmarken bliver henholdsvis for tæt og for tynd i forhold til at opnå et optimalt udbytte, påpeger konsulenten. Og specielt for hybriderne er det også interessant at vide, hvor langt man kan gå ned i udsæd.

Er svaret på spørgsmålet, at landmanden bør stile efter et konkret antal aks i vinterbyggen, åbner det også op for interessante perspektiver.

"Man kan godt forestille sig, at en landmand har mest ud af at styre efter et konkret antal aks via blandt andet fordeling af såsæd og gødskingsstrategi", siger Finn Olsen

Vær med i screening

For at afklare sammenhængen mellem antal aks og udbyttet i vinterbyg er der brug for et stort antal observationer.

Dyrker du vinterbyg, og vil du være med i en - ganske uvidenskabelig - screening, der kan give et fingerpeg om sammenhængen, skal du gøre følgende:

  • Udvælg tre områder i din nu høstede vinterbygmark, hvor du ved der er et gennemsnitsudbytte, dvs. undgå lavninger og på bakketoppe. 
  • For hvert af de tre udvalgte markområder: Optæl antal stubbe (= aks) pr. 0,1 kvadratmeter fem forskellige steder.
  • Beregn nu antal aks pr. kvadratmeter i snit for de 15 tællinger, svarende til aks pr. kvadratmeter for hele marken.
  • Indberet følgende oplysninger: JB nr, betydende lejesæd (ja/nej), sortsnavn, udbytte i hkg i snit for hele marken og antal aks pr. kvadratmeter for hele marken til Sønderjysk Landboforening via denne formular på internettet: www.slf.dk/aks

Du kan læse mere om udfaldet af screeningen her på Mark Plus i august/september.

Efterskrift 17. september 2019: Der er desværre ikke indkommet nok data til, at det er muligt at gennemføre en screeening.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.