Værktøjstip: Et øje i det høje giver dig gratis kvælstofgraduering
Helt nye satellitfotos overflødiggør sensorer på traktoren, når kvælstof, kemi og andet skal omfordeles.

»Det er både let, enkelt og ganske gratis at bruge de helt nye satellitfotos, der netop er blevet åbnet op for i tirsdags, til at graduere kvælstof på markerne.«

Det fortalte Rita Hørfarter fra Seges på Plantekongressen torsdag.

Men mulighederne er uanede, f.eks. kan satellitbillederne også bruges til at omfordele sprøjtemidler med, bl.a. vækstregulering eller grønt ukrudt før høst. Eller til at følge afgrødernes udvikling i biomasse eller kvælstofoptag. Billederne kan også vise tidsserier i marken og bruges i forbindelse med afgrødeetablering.

Måler biomassen præcist

EU-satellitten Sentinel 2 bruger et multispektralt kamera, og måler biomassen i markerne lige så præcist, som de sensorer, vi de senere år har monteret på traktorer og maskiner.

»Mangeårige landsforsøg viser, at der er en fin sammenhæng imellem optagelsen af kvælstof og sensorværdier, hvilket altså også vil sige de nye satellitbilleder,« fortalte Rita Hørfarter.

Via det svensk-udviklede internet program Cropsat kan man lave et N-tildelingskort, hvor kvælstof omfordeles ud fra vegetationskort, så man får mest muligt ud af gødningen. Man kan også udlæse shapefiler af tildelingskortet til traktorcomputeren.

Fordel gødningen med omhu - og hent guldet Fredag 22. januar 2016 · 00:00

»Landmanden indtaster selv de kvælstofmængder han vil give i de forskellige områder af marken - og dermed også om tætte afgrøder skal have mere eller mindre kvælstof - og omvendt.«

Jorden rundt på ti sekunder

Jorden rundt på 90 minutter og hele Danmark på ti sekunder. Så hurtigt går det, når satellitter måler markernes biomasse-tæthed.

Der måles i en opløsning på 10x10 meter. Og bredden pr. billeder er 290 km. I 2016 kommer der nye billeder to gange, 20. april og 5. maj. Og endnu flere i 2017, hvor der sættes endnu en satellit op.

Gratis at bruge

Satellittens biomassemålinger af afgrøderne kan downloades gratis fra cropsat.dk. Adgangen er betalt af Seges og NaturErhvervstyrelsen.

»Du kan allerede nu gå ind og lege med dine egne marker i Cropsat programmet. Men Sentinel 2 blev først sat op i juli 2015. Og derfor er det ikke de nye billeder i opløsningen 10x10 meter, der ligger inde i Cropsat, de kommer først til april. Indtil da ligger der gamle billeder fra sidste år i en grovere opløsning på 30x30 meter. Men princippet er det samme,« fortalte Rita Hørfarter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.