Værsgo, Greta Thunberg - her er afgrøden til dig og klimaet

Ugen På Spidsen: Udvinding af protein fra græs kan give afgrøden merværdi og gøre det mere attraktivt at dyrke græs - som er en meget klimavenlig afgrøde, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

Først på ugen var jeg til et møde om græsprotein-anlæg.

Fremmødet var overrraskende stort - og det store fremmøde overraskede endda arrangørerne. Men det burde det måske ikke have gjort i disse klimatider. For dyrkning af græs passer som fod i hose med klimadagsordenen.

Interessen for klima er i den grad eksploderet det sidste år eller to. Faktisk kan jeg ikke mindes en udvikling, der er gået så stærkt, før.

Hvem ville have troet det for bare to år siden, hvor klima nok var en del af den politiske og samfundsmæssige dagsorden - men på linie med mange andre emner.

Er det virkelig en ung pige fra Sverige - og hendes støtter - der har drevet det hele frem på så kort tid?

Det er kammet over i hysteri

Fakta er i hvert fald, at klimaet er buldret frem - og på det nærmeste har overhalet emner som miljø og økologi, som ellers har været i fokus i mange år.

Men i dag er det klima, der dominerer dagsordenen både i politik og alle andre steder. Også i landbruget. Og ethvert firma med respekt for sig selv fremlægger i dag en klimaplan, der skal gøre deres produkter eller ydelser klimavenlige.

Nogle gange kan man godt få følelsen af, at det mest sker, for at de kan få et positivt omdømme - og at de måske ikke rigtig for alvor mener det. Men fred være med det. For det skal man jo sige i dag. Ve den, der er ligeglad med klimaet.

Problemet er dog, at jo mere alle sætter fokus på klimaet. jo mere driver det klimahysteriet til uanede højder. For ja, det er kammet over i hysteri.

Græs passer til Danmark

Jeg synes bestemt, vi skal passe godt på vores klode. Det har jeg altid syntes. Jeg har f.eks. altid hadet, når nogen har smidt plastik og øldåser i naturen. Eller smidt mad ud, der sagtens kunne bruges dagen efter. Eller smidt ting væk og købt nyt, hver gang moden skiftede.

Det er i mine øjne fråds og overforbrug - uanset om man har råd eller ej. Men jeg bryder mig heller ikke om hysteri eller ekstremister. I nogen form. Jeg tror på mådehold og sund fornuft.

Men kan vi dyrke afgrøder, der tager mere hensyn til kloden, end dem vi dyrker i dag - og samtidig giver landmanden samme indtægt - ja så skal vi da selvfølgelig gøre det. Og det leder mig tilbage til græsproteinen.

Græs er en meget klimavenlig afgrøde, der passer rigtig godt til vores vekslende vejrforhold i Danmark.

Den er robust - både i forhold til store mængder nedbør, til tørke og til frost. Den vokser stort set hele året. Og kræver ikke den store pasning, når den først er etableret - hverken i form af sprøjtemidler eller maskiner. Men skal selvfølgelig have gødning, hvis den skal levere et udbytte.

Og så er græs rigtig godt for jorden og dens frugtbarhed. Så det er mere end glædeligt, at der nu er flere firmaer, der planlægger at etablere græsprotein-anlæg det kommende år.

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.