Værste angreb af gulrust i 30 år
Ikke siden 1989-1990 har der været så kraftige angreb af gulrust. Svampen kan koste 70 procent udbyttetab.

Gulrust har været det helt store samtaleemne blandt planteavlere i år. Og ikke uden grund.

Angrebene af gulrust har nemlig været de værste i 30 år.

Sidst der var så meget gulrust i vinterhvede var ifølge landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen fra Seges, da sorten Sleipner var den foretrukne hvedesort.

"Sorten var meget udbredt i dyrkningen og fik kraftige angreb fra 1989, og især i 1990", siger Ghita Cordsen Nielsen til landbrugsavisen.dk.

Hun tilføjer, at der siden da ganske vist har været dyrket modtagelige sorter som for eksempel Substance. Men Substance blev ikke dyrket på et så stort areal som sorten Sleipmer gjorde i 1989 og 1990 - og som de modtagelige sorter Benchmark, Kalmar og Sheriff er blevet i år.

Kan koste store tab

Gulrust kan være særdeles tabsgivende.

I forsøg med sorten Substance er der således opnået et merudbytte på 45 procent ved bekæmpelse.

Driftsleder: Vi har styr på gulrust i flotte hvedemarker - nu er det all-in mod SeptoriaMark 6. juni · 14:30

I et enkelt forsøg kostede gulrust i Substance et udbyttetab på op til 70 procent.

"Så store tab koster det ikke, hvis man har bekæmpet gulrust i modtagelige sorter i år. Men det koster udbytte, hvis gulrust har bredt sig til fanebladet", siger Ghita Cordsen Nielsen.

Sidste udkald

I hvede er der sjældent behov for svampesprøjtning, hvis der er behandlet under eller efter skridning. Ved et højt smittetryk af gulrust eller brunrust i modtagelige sorter kan det dog være behov for en sen svampebekæmpelse.

Bekæmpelse af gulrust kan ske frem til vækststadie 71, hvor de første kerner har opnået halv størrelse.

Flere steder i landet er det derfor på et hængende hår, at bekæmpe gulrust i vinterhvede. Men vækststadiet afhænger af sådatoen og landsdelen.

I Nordjylland er hvedemarkerne lidt senere i udviklingen, mens udviklingen går hurtigst i de sydlige landsdele.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.