Vejle Kommune sender breve om beskyttet natur

Meget få kommuner informerer direkte til lodsejere om udpegninger af § 3 araler på deres ejendom. Men Vejle Kommune gør.

Naturstyrelsen har for nylig afsluttet sin landsdækkende gennemgang af beskyttet natur. I den forbindelse er der sket mange ændringer i de eksisterende registreringer, og bl.a. er der kommet mange nye områder til.

Men trods de mange ændringer har stort set ingen kommuner valgt at informere landmænd og lodsejere direkte om ændringerne.

En undtagelse er Vejle Kommune, som i marts og april vil sende breve ud til alle lodsejere, der har beskyttet natur på deres ejendom.

Vejle sender breve ud

»Det er ikke kun en fordel for lodsejerne men også for naturen, at vi sender brevene ud,« siger biolog Peter Ruhlmann, Vejle Kommune.

»Vores erfaring er, at de overtrædelser, der sker, ikke sker af ond vilje, men snarere fordi folk ikke kender reglerne og ikke ved, at der er de her beskyttede arealer,« siger Peter Ruhlmann.

Han peger samtidig på, at de overtrædelser af §3-reglerne, som kommunen konstaterer, typisk ikke begås af professionelle landmænd men snarere af hobbylandmænd og købere af jagtejendomme.

»De har ofte ikke det samme kendskab til lovgivningen og reglerne på området, som landmændene har via deres konsulenter.«

Ploven ikke hovedproblemet

Typiske overtrædelser af §3-reglerne er ifølge Peter Ruhlmann ikke længere oppløjning af beskyttede naturarealer.

I dag består overtrædelserne oftere i at lodsejere etablerer vildtremiser på beskyttede enge eller graver en sø ud på et beskyttet areal.

»Det må man ikke - i alt fald ikke uden tilladelse.

»Naturbeskyttelsesloven er ret stringent og beskytter helt bestemte naturtyper og arter. Så en vildtstribe kan selvfølgelig være god for rådyrene, men derfor må man altså ikke lave vildtstriber i en beskyttet eng med orkidéer.«

Konsulenter tilfredse

I Kolding Herreds Landbrugsforening er miljøkonsulent Lene Egtved Andersen glad for den direkte information til lodsejerne fra Vejle Kommune.

»Det er rigtig svært for landmændene at forholde sig til de her udpegninger. Og det med, at der nu er sket ændringer, og at de selv skal gå ind os kontrollere det, det er altså ikke noget, ret mange kommer i tanker om af sig selv. Derfor er den en god ting, at Vejle Kommune har valgt at informere direkte.«

Lene Egtved Andersen har ikke kendskab til andre kommuner, der har gjort som Vejle.

Emneord natur, randzoner

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.