Vent med at sprøjte mod lus i vintersæd

Droppe graddage-modellen når det gælder beslutningsstøtte til første sprøjtning mod lus i vintersæd, anbefaler Finn Olsen, teamchef for planteavl hos SLF.

Til bekæmpelse af bladlus i vintersæd i efteråret er det muligt at anvende et nyt beslutningsværktøj, hvor der tælles graddage og en sprøjtning udløses ved 170 graddage. Dette kan findes på LandbrugsInfo ved at søge på ”graddageberegner”.

Her skal man imidlertid være opmærksom på, at graddagene skal tælles, efter at der kommer bladlus i afgrøden - og ikke efter fremspiring af afgrøden, pointerer Finn Olsen, teamchef for planteavl hos SLF

"Vi har oplevet hos enkelte landmænd, at de har anvendt støtteværktøjet og har været klar til at køre ud med et lusemiddel allerede 20. september. Det vil så have forudsat, at der har optrådt bladlus i vintersæden lige efter fremspiring, og det er næppe sandsynligt," siger han.

I praksis er det også de færreste landmænd, som får observeret præcis hvilken dag lusene slår sig ned i kornet, og derfor bør man droppe graddage-modellen til i hvert fald første sprøjtning.

”Jeg vil i anbefale, at man til en eventuel første lusesprøjtning kigge efter lus i marken på kornets 3-bladsstadie, og behandler efter de gældende anbefalinger ved forekomst af lus. 

Herefter vil det så give god mening, under forudsætning af at der er lus i kornet, at bruge graddage-modellen til at beslutte om der skal udføres en 2. og eventuelt 3. sprøjtning, fastslår konsulenten.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.