Vent med at vækstregulere frøgræs til næste uges varme
Visse frømarker nærmer sig begyndende strækning, hvor man vækstregulerer første gang. Men det har været koldt og med udbredt nattefrost den sidste tid, og så duer vækstregulering ikke. Nu ser det dog ud til, at der kommer vækstreguleringsvejr i næste uge.

»En del frømarker er ved at være i begyndende stræning (stadie 30-31), især ældre frømarker af tidlige arter som svingeltyperne. Det er netop ved begyndende strækning, at man normalt foretager første behandling med vækstregulering i en splitstrategi«, fortæller Barthold Feidenhans´l, landskonsulent i frø på Seges.

Det har mange dog måttet skubbe på grund af det kolde vejr.

Flere års forsøg viser nemlig, at effekten og skånsomheden af vækstreguleringsmidlerne er helt afhængig af gode vækstforhold, og vejr der forudser stigende temperaturer den første uge efter behandling.

Men nu ser det ud til, at vi i næste uge får rigtig vækstreguleringsvejr med sol, 14-17 grader og ingen nattefrost, fortæller landskonsulenten.

»Et godt tidspunkt at sprøjte i forhold til vejret, vil være midt i næste uge«.

Vent på det rigtige udviklingsstadie

Udover godt vejr er det meget vigtigt, at frøgræsset er fremme i det rigtige vækststadie, når man vækstregulerer, fortæller Barthold Feidenhans´l.

Split-sprøjtning er velegnet til vækstregulering i frøgræs Mark 16. marts · 11:03

»Jeg vil til enhver tid anbefale en splitstrategi - men i år er det ekstra vigtigt, fordi især ældre frømarker er meget kraftige med stor biomasse. Ellers risikerer man tidlig lejesæd og dermed dårlig bestøvning.

Normalt er første behandling ved begyndende strækning (stadie 30-32) og anden behandling skal afsluttes ved begyndende skridning. Første behandling kan dog udsættes til stadie 35-37, hvis vejret ikke er til det - som tilfældet har været i år for nogle marker«, siger han.

Tilpas dosis til biomasse

Doseringen tilpasses efter, hvor kraftig markens biomasse er.

»Normalt anbefales halv dosering ved første splitbehandling. Men i kraftige marker kan dosis af Medax Top øges til 1,0 liter pr. ha, tilsat samme mængde ammoniumsulfat. Når jeg vælger Medax Top, er det fordi, midlet ikke indeholder trinexacpac.

Hvis vi får en kraftig gejl vækst efter denne kuldeperiode, er det nemlig ikke så smart at have brugt noget af sin trinexacpac dosering allerede tidligt i strækningsvæksten.

Den vil jeg gemme til den afsluttende vækstregulering før skridning, hvor man så frit kan gå op til den maksimale dosering. På det tidspunkt (stadie 47-51) er det ikke muligt at anvende hverken Medax Top eller Medax Max i andre arter end alm. rajgræs, fordi de ikke må anvendes senere end stadie 39 i alle arter - bortset fra alm. rajgræs. Dermed er man låst, hvis man har brugt trinexacpac ved første behandling«, forklarer Barthold Feidenhans´l.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.