Vent med at vækstregulere til varmen kommer

Vækstregulering af kuldestressede afgrøder kan koste udbytte. Rug er mest følsom.

Vi anbefaler landmændene at holde igen med at vækstregulere vintersæden nu. Dels fordi midlerne ikke virker, når det er for koldt, dels fordi man risikerer at skade afgrøden,« siger Torben Kajser, planteavlskonsulent hos Vkst.

Han tilføjer, at rug er den af vintersædsarterne, som er mest følsom overfor ugunstige forhold ved vækstregulering. Men, at vækstregulering af stressede afgrøder også kan skade og koste udbytte i de øvrige vintersædsarter. Derudover understreger han, at de seneste ugers kulde har haft en god vækstregulerende effekt på afgrøderne.

Vent på varmen

»Den bedste effekt af vækstregulering opnås, når der er god vækst i afgrøden. Det sikre valg er derfor at afvente gode vækstforhold, og til afgrøden er i vækststadium 32 - 37,« siger Marian Thorsted, specialkonsulent hos Seges.

Hun tilføjer, at der ved vækstregulering efter vækststadium 39 - det vil sige, når fanebladet er fuldt udviklet - ikke længere opnås fuld effekt på strålængden.

I Planteavlskonsulenternes registreringsnet var de vinterrug- og vinterbygmarker, som er længst fremme i vækststadium 37, 25. april. På trods af den fremskredne udvikling i disse marker mener Marian Thorsted dog stadig, at eventuel vækstregulering først skal foretages, når det er tilstrækkeligt varmt.

Ved valg af middel bør man ifølge Marian Thorsted være opmærksom på, at Cerone og Terpal kræver højere temperaturer end de andre vækstreguleringsmidler for at opnå god effekt.

Vækstregulering med CropSat

På marker, hvor der er stor variation i afgrødetætheden, kan man bruge CropSat til at graduere vækstreguleringen.

»Med CropSAT kan der anvendes højere dosis i de områder, som er mest tætte, og mindre eller ingen vækstreguleringsmiddel i de områder af marken hvor man kan risikere skader og eventuelt nedsat udbytte, hvis der anvendes for høj dosis,« siger Marian Thorsted.

På billedet ses et biomassekort fra en mark i CropSAT. Biomasseindekset i denne vinterhvedemark varierer fra 0,57-0,77. De mest grønne farver viser de kraftigste dele af marken, mens de lyse farver viser de områder, som har den mindste bladmasse.

Marian Thorsted tilføjer, at der ved udarbejdelse af tildelingskort bør anvendes CropSAT billeder, som er så nye som muligt, så forskellene i biomassen er så aktuelle som muligt.

Dosis af vækstreguleringsmidlet bør tilpasses, så man sikrer, at den maksimalt tilladte dosis for midlet ikke overskrides, og så der ikke opstår risiko for afgrødeskader.

Faktaboks

Vintersæd vækststadier

  • De gennemsnitlige vækststadier i Planteavlskonsulenternes registreringsnet 25 april: 
  • Vinterhvede: 30-31.
  • Vinterrug: 33.
  • Vinterbyg: 32.
  • Triticale: 31.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.