Verdens dyreste krydderi dyrkes på gård i Skåne

På gården Saffranstorp, lige uden for Staffanstorp i Skåne, dyrkes safran for sjette sæson i træk. Det, der begyndte om en test for familien Adamov/Mutlu er i dag en af Nordens største safranplantager på friland.

På gården Saffranstorp i Skåne bliver der i årets to sidste måneder høstet safran-krokus, som står i fuld blomst på dette tidspunkt på de 6.000 kvadratmeter med afgrøden.

Det er højsæson, og safranhøsten skal pakkes og leveres til kunderne. 

"Efterspørgslen har været stor, og i år er den eksploderet, efter vi deltog i et tv-program," fortæller Silvia Mutlu, som driver gården med sin bror og forældre. 

Da familien købte gården for seks år siden var det med en intention om at starte en vingård, men på grund af sygdom måtte de finde et alternativ, fortæller netavisen Jordbruksaktuellt

Efter at Silvia Mutlus mor så et tv-show om dyrkning af safran, blev interessen vakt for denne afgrøde, og de bestilte et par paller med 8.000 løg hjem fra Holland.

Løgene blev lagt i jorden i efteråret det år. Det første år fik de en høst på 20-25 gram.

De første blomster kommer frem i september-oktober, og en måned derefter er de klar til at blive høstet. Det har også vist sig, at safran, som normalt dyrkes i lande som Iran og Afghanistan, tåler det svenske klima udmærket. 

I perioden fra plantning til høst er planterne ikke særlig krævende, forklarer er Silvia Mutlu, men under høsten, hvor der også skal rengøres og tørres, hjælper hele familien til, og alt bliver gjort i hånden. 

1 gram kræver op til 150 blomster

Dette års høst er på to kilo safran totalt. Det lyder som en lille mængde, men når man får at vide at det kræver 100-150 blomster at udvinde 1 gram, så ser man det i et andet lys. 

"Nogle gange, når vi har høstet i tre-fire timer, og man er udmattet, så sætter man sig og renser og renser, og får kun 15-20 gram," forklarer Silvia Mutlu, og betoner, at det nok er tidskrævende at høste safran, men også en beroligende aktivitet. 

I 2020 har familien plantet 500.000 krokusser i fem etaper. Den fulde høst af et løg indtræffer i år tre. 

Efter seks år som safranavler, har Silvia Mutlu en vidensbank, som er fuldstændig selvlært. 

"Hvis du dyrker kartofler, kan du gå til nabogården og spørge, hvad de har gjort specielt i år.

Men jeg har ikke nogen at spørge. Jeg sidder selv og opfinder hjulet igen og igen, år efter år. Gør det igen og gør det rigtig, det er der vi er i dag" siger Silvia Mutli og tilføjer:

"Men i det hele taget er det gået rigtig godt."

Ambitionen er at dyrke safran på fuld tid

Safran fra gården sælges til både private kunder og store grossister. Afhængig af om aftageren er et bageri eller en restaurant, en større virksomhed eller bare en gave afsættes det fine krydderi i mængder på alt fra 0,5 gram til 200 gram. 

Både Silvia Mutlu og hendes bror arbejder på fuld tid i andre jobs, og ambitionen er at fortsætte med at dyrke safran indtil det bliver rentabelt at gå på fuld tid på Saffranstorp. 

"Vi er stadig ikke i plus. Det kræver tålmodighed og tålmodighed, som aldrig ender. Men drømmen er at blive større og nå ud til flere mennesker. Om nogle år kan vi være Europas største og tjene penge," håber Silvia Mutlu.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.