Verdensrekordholder: Sådan opnår jeg udbytter på 150 hkg i hvede år efter år

Engelske Tim Lamyman er en dygtig planteavler. Han formår år efter år at få udbytter på omkring 150 hkg pr. hektar i vinterhvede med sin høj-input strategi. De fine resultater opnås i flere forskellige hvedesorter.

En høj-input strategi med kvælstof, mikronæringsstoffer og fungicider er de tre vigtigste komponenter til topudbytter i vinterhvede.

Det fastslår den engelske planteavler Tim Lamyman, der driver et markbrug på 600 hektar i Lincolnshire i det østlige Midtengland. År efter år lykkes han med at opnå meget høje udbytter i sine marker.

Hvis én af komponenterne mangler, så vil afgrøderne lide, fortæller han til netmediet Farmers Weekly

"I den netop overståede vækstsæson var der især brug for fungiciderne i hveden, og dem der sparede led tidlige tab," siger han.

Tim Lamyman er en mand, der kender til topudbytter som få. Han er nemlig nuværende verdensrekordholder for udbytte i vinterbyg, og han har også gamle rekorder for hvede- og rapsudbytter. 

Mangel på sollys 

Selvom det i sæson 2020/21 umiddelbart ikke stod skrevet, at det var et år til topudbytter, så formåede Tim Lamyman stadig at dyrke store og flotte afgrøder for sine forskellige vinterhvedesorter. 

I Lincolnshire bød foråret og sommeren bød på 20 procent mindre sollys end normalt, men han lykkedes alligevel med at høste flotte udbytter.

Hans dyrkningsstrategi omfattede 350 kg N pr. ha, fem svampesprøjtninger og syv gange tilførsel af mikronæringsstoffer. Årets dyrkningsomkostninger var dog også meget høje, nemlig hele 250 pund (2.170 danske kroner) højere end normalt.

Hans standard strategi omfatter 220 kg N pr. hektar samt et lavere antal svampesprøjtninger og tilførsler af mikronæringsstoffer.

I sæson 20/21 blev kvælstoffet tilført ad fire omgange, og der er tilført mikronæringsstoffer to gange i efteråret for at booste rodudviklingen og fem gange i foråret for at booste væksten.

Tim Lamyman er altid på udkig efter de perfekte sorter til at indgå i markplanen. Herunder fortæller han om sine erfaringer med fire nyere hvedesorter i sæson 2020/21.

Theodore: 150 hkg og nem at dyrke

Theodore er en foderhvedesort fra DSV, som Tim Lamyman såede på 13 hektar.

Den har ikke bedste evne til fremspiring. Den skal derfor sås med stor udsædsmængde og kræver en god plads i såvinduet. Sorten blev sået 30. september med en udsædsmængde på 250 kg pr. hektar.  

Theodore blev høstet 18. august og gav et udbytte på 150 hkg pr. hektar med en hektolitervægt på 74,5 kg.

Ifølge Tim Lamyman er det en meget nem hvedesort at dyrke. Trods tørke i foråret virkede afgrøden ikke til at lide i større grad. Sorten har også en høj sygdomsresistens mod især septoria. 

Champion: 149 hkg og langt såvindue

Champion er også en foderhvedesort fra DSV, og blev sået 13. september på ni hektar med en udsædsmængde på 75 kg pr. hektar

Sorten gav et udbytte på 149 hkg pr. hektar, trods den lave udsædsmængde på grund af mangel på udsæd. Sorten har et stort antak kerner pr. aks og har relativ god septoria-resistens.

Med mere sollys og vand end i sidste sæson tror Tim Lamyman på, at han vil kunne kunne opnå meget høje udbytter med Champion. 

En stor fordel ved Champion er, at sorten er velegnet til at blive sået indenfor et meget bredt såvindue – fra midt i september til slutningen af december. 

Colosseum: 156 hkg og tidlig såning

Colosseum er en sort fra KWS, som kan sås tidligt. Tim Lamyman såede sorten 14. september med en høj udsædsmængde på 225 kg pr. hektar på grund af træg fremspiringsevne.

Colosseum imponerende med et udbytte på 156 hkg pr. hektar til høst 2021, dog med en skuffende lav rumvægt på 71,5 kg pr. hektoliter.

Sygdomsresistensen er generelt god, dog med en svaghed overfor øjeplet, som der skal tages hånd om. 

Garibaldi: 147 hkg og sen såning

Gaibaldi kommer fra en selvstændig forædler, Bill Angus. Sorten har en stærk fremspiringsevne, og er derfor meget velegnet til sen såning.  

Med såning 30. september med udsædsmængde 200 kg pr. hektar gav sorten et udbytte på 147 hkg pr. hektar og en rumvægt på 78 kg pr. hektoliter.

Tim Lamyman har en stor tiltro til Garibaldi. I indeværende sæson vil han prøve at så sorten i begyndelsen af november med en udsædsmængde på 150 kg pr. hektar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.