Vi er mange, der høster udbytter over gennemsnittet
Ugen på Spidsen: Alt for få planteavlere kender det præcise udbytte på den enkelte mark. Det gør det lettere, at imponere naboen, når man skal referere, hvordan resultatet af årets høst gik. Men uden kendskab til udbytterne fratager man sig selv en gylden mulighed for en konstruktiv evaluering af vækstsæsonen - og for at øge indtjeningen i de kommende vækstsæsoner, mener denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Der er planteavlere, der har fuldstændig styr på udbytterne ned til mindste detalje. Der er også landmænd, som meget ærligt fortæller, hvordan udbytterne i de enkelte afgrøder har været. Men der er også landmænd, der ved samtalen med naboen lige får rundet en anelse op for udbytterne hele vejen rundt.

Faktisk er jeg ret sikker på, at man, hvis man interviewede tusinde tilfældigt udvalgte landmænd, vil komme frem til, at rigtig mange landmænd høster over gennemsnitsudbyttet.

Det er lidt lige som den undersøgelse, hvor man spurgte en masse mandlige billister, hvordan deres køreegenskaber var i forhold til andre mænds køreegenskaber. Uden at kunne huske det præcise tal, så svarede omkring 90 pct., at de kørte bedre end gennemsnittet.

Når det gælder høstudbytter, så er pointen, at det ikke koster noget at overdrive. Men, det har stor værdi, hvis man kender det præcise udbytte på den enkelte mark.

* Det giver mulighed for at evaluere årets indsats på en mere kvalificeret måde.

* Det giver mulighed for at sammenligne resultatet med andre landmænd på lignende ejendomme.

* Det giver mulighed for fremadrettet, at vælge de afgrøder, som passer bedst til den enkelte mark.

* Det har værdi i forhold til budgetlægning.

* For husdyrproducenter, der fordre kornet op i egen besætning, giver det tilmed overblik over foderbeholdningen - og om der sælges korn eller om der skal købes korn eller mere færdigfoder.

Skaber værdi

Med et hav af forskellige elektroniske hjælpemidler, er der rig mulighed for, at man til den kommende vækstsæson får registreret og gemt alle relevante oplysninger på den enkelte mark.

Det giver overblik, og det skaber værdi.

Selvom der i planteavlen er en lang tradition for at tale om udbytter, så er det i virkeligheden langt mere interessant, at kende det nøjagtige dækningsbidrag for den enkelte mark, afgrøde og det samlede markbrug.

Det giver møjsommelige registreringer og en præcis opgørelse af udbytterne på den enkelte mark mulighed for.

Rigtig god kommende vækstsæson.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.