Vi er nødt til at lære mere om vand - og du kan starte lidt nord for Malmø

Borgeby sætter fokus på både vanding og dræning i år. Se en lang række maskiner på området og få nye faglige råd.

Årets tema på Borgeby er vand.

Nærmere bestemt vanding og dræning, som præsenteres på sit helt egne temaområde på udstillingen.

Her stilles der skarpt på både tørre vejrforhold, hvor afgrøderne mangler vand, og på det modsatte: nemlig hvordan man får drænet den overskydende regn væk, når det regner for meget.

»Temaet er selvfølgelig valgt på grund af de stadig større vejrmæssige udsving, som påvirker planteproduktionen voldsomt. Inden for de seneste fem år har vi både haft rekorder i nedbør og rekorder i tørre og varme forhold, som sidste års udbredte tørke i Nordeuropa, som halverede udbytterne i mange afgrøder.

Mange meteorologer forudser, at vejret i fremtiden bliver enten mere tørt eller mere vådt i lange perioder. Det giver store udfordringer for vore marker og afgrøder. Og det skal vi lære at håndtere«, siger planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST, der er koordinator for de danske rundvisninger på Borgeby.

Hjælper efterafgrøder?

Ole Schou forklarer, at der knytter sig en lang række faglige spørgsmål i forhold til at blive klogere på vand og management til fremtidens planteavlsdrift.

»For eksempel skal vi vide mere om, hvordan vi får afgrøderne til at trives under alle forhold. Hvad kan vi gøre for at stimulere rodvæksten? Hvordan fungerer rødderne ved forskellig pH? Hvad betyder efterafgrøder for jordstrukturen og dermed røddernes vækst og evne til at optage vand? Og hvad betyder en dybdegående jordbehandling for rodvæksten?

Kun ved ændret drift og de rette maskiner kan vi forberede os på et mere ustabilt vejr i fremtiden«, siger han.

Forsømt forskning

Hos det svenske landbrugsuniversitet SLU forsker professor Jenni Barron bl.a. i landbrugets vandforvaltning og vandkvalitet.

Hun har lang erfaring med vandspørgsmål, bl.a. gennem arbejde i tørre områder verden over.

Arbejdet har drejet sig om, hvordan man forbedrer dyrkningssystemernes intensitet gennem vanding og opbevaring af vand, og hvordan det påvirker miljøet, produktionen og rentabiliteten.

I fremtiden ønsker Jennie Barron større fokus på adgangen til vand i landbrugslandskabet, som hun mener er blevet forsømt.

»Vi har ikke forstået, hvordan vand, afgrøder og ernæring interagerer«, siger hun bl.a.

Hun efterlyser flere langsigtede forsøgsserier over ti år. Når det f.eks. kommer til præcisionsvanding, er forskningen lige påbegyndt i Sverige, fortæller hun.

»Vi håber at kunne teste et system, der ville kunne øge præcisionen og dermed spare både vand og produktionsomkostninger«, fortæller hun.

Borgeby-messen åbner onsdag kl. 8 og varer i to dage.

Faktaboks

3 detaljer om Borgeby

  1. Vand: Stort fokus på vand i år. Det bydes bl.a. på stor demonstration af vandingsmaskiner, en særlig regnsimulator »Waterlab« og tørkestress-demonstration.
  2. Grøften: I Gropen kan du se to forskellige vinterhveder, hvor den ene har et dybt rodsystem og det andet et lavt, og se forskellene.
  3. Forsøg: Se mere end 400 forskellige parceller.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.