Vi nyder udsigten over mini-vådområdet hver eneste dag

Henry Jørgensen er en af de første med et minivådområde på bedriften. Det ligger lige i baghaven mellem stuehuset og fjorden, og han glæder sig over det hver dag.

Henry Jørgensen fra Kjeldgaard i Salling spejder med et smil ud over minivådområdet fra stuehusets terrasse. Sikke en udsigt. Først haven, så voldgraven, så minivådområdet - og bagved den engen og Limfjorden. Det kan ikke blive meget bedre, konstaterer han.

»Vi er meget glade for vores nye minivådområde, som passer perfekt ind i naturen, binder hus og fjord sammen og vil få en fauna uden lige. Når marken omkring er reetableret med græs, vil vi have heste og køer til at græsse der - og også etablere vildtagre«, siger han.

Han ansøgte sidste forår, fik tilsagn i august, kommunens tilladelse i november og museets udgravning klaret i december. Derpå blev minivådområdet gravet ud i januar, da jorden var tør. Der mangler stadig at blive fjernet nogle jordbunker, planeret og nogle andre småting, men Henry har allerede tilsået kanterne.

»Jeg vil gerne have robuste kanter og har valgt rødsvingel, fordi den laver et tæt rodnet som kvik«.

Det vil komme mig til gode

En anden grund til, at han er glad for minivådområdet, er, at han nu selv bidrager til at fjerne kvælstof og fosfor fra drænvandet.

»Jeg synes, landbruget har fået en god aftale på kvælstof. Og så skal vi også efterleve det. Jeg hilser også efterafgrøder velkommen«, siger Henry Jørgensen. Han er sikker på, at minivådområdet vil komme ham til gode en dag. For i fremtiden bliver vores bedrifter måske bedømt på, hvordan vi håndterer kvælstof og fosfor, mener han.

Vælg en dygtig entreprenør

Henry Jørgensen har nydt det gode samarbejde med sin entreprenør, der har anlagt minivådområdet, og som selv tog initiativ til flere gode detaljer. Bl.a. at grave kanten bugtet i stedet for lige - for at give vådområdet et mere naturligt look.

»Det er alfa og omega at finde en dygtig entreprenør med lokalkendskab og erfaring i drænarbejde. Billige klamphuggere bør man undgå. De betaler sig ikke i længden«.

Noget af det vigtigste at beslutte, før man starter, er, hvor jorden skal hen. For det er især flytning af jord, der har fordyret mange projekter.

»Noget af det dyreste ved anlægget er flytning af jord. Brug jorden som kanter, fyld lavninger op, eller læg det ud på en nabomark. Men sørg for, det ser naturligt ud«, siger Henry Jørgensen. Han planlægger at holde åbent hus til sommer, når minivådområdet er helt på plads.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.