Sponsoreret af Syngenta

Video: Hybrid-vinterbyggens store rodnet modstår sommerens tørke

De 6-radet vinterbygsorter har et langt større rodnet end de 2-radet og står i øjeblikket med dobbelt så mange kerner som den konventionelle sort hos Knud Jensen, Fårup. Se med i vores andet besøg hos landmændene, og følg deres hybrid-vinterbygrejse hen gennem vækstsæsonen. Du kan følge de to landmænds dyrkningsstrategi i videoerne nederst i artiklen.

”Mit eget lille forsøg med at sammenligne 2-radet konventionel vinterbyg med 6-radet hybridvinterbyg viser, at mens der i den 2-radet nu er cirka 27 kerner i akset, så har den 6-radet 60-65 kerner. Hyvido vinterbyggen har altså dobbelt så mange kerner som den konventionelle”, siger planteavler Knud Jensen, Fårup.

Og han er ikke i tvivl om årsagen: ”Hybridvinterbyggen har nok dobbelt så stort et rodnet som den 2-radet, så den modstår langt bedre tørken. Og jeg tror rodnettet går to meter ned i jorden!”.

Hyvido vinterbyg er fællesbetegnelsen for alle 6-radet hybrid vinterbygsorter fra Syngenta. 6-radet vinterbygsorter er mere dyrkningssikre end de 2-radet og giver et højere udbytte. Udbyttet er størst ved at så tidligt i september. Så har planterne tid til at etablere og buske sig i efteråret og dermed klar til en tidlig start om foråret.

Rodnettet er enormt vigtigt. Det har vist sig i de meget tørre forhold her i vækstsæsonen 2018. Rodnettet er op til 30 procent større og 10 cm dybere end konventionel byg. Det betyder, at den er langt bedre til at opsøge vand og næring i et større jordområde, og det har stor betydning i tørre perioder. Kort og godt: det giver mindre tørkestress og mere udbytte.

”Den 6-radet vinterbyg etablerede sig fint i efteråret og udviklede hurtigt fire sideskud. I dag er der 60 kerner pr. aks og 700 aks pr. kvadratmeter. Den 6-radet vinterbyg står meget bedre end alternativt vårbyg. Og det skyldes uden tvivl det større rodnet og en god etablering”, siger planteavler Martin Knudsen, Otterup.

Vil du følge væksten i de tre landmænds marker endnu tættere? Så klik her, og følg med i marken hver dag via et Field Eye kamera direkte fra hybridvinterbyggen. Kameraet har en vejrstation tilkoblet, der samtidig viser data for fugtighed og nedbør.

Se videoerne med to planteavlere og deres aktuelle vurdering af den 6-radet vinterbyg, som den står nu i denne sommers særdeles tørre forhold.

MARTIN KNUDSEN, OTTERUP PÅ FYN, 285 HA

KNUD JENSEN, FÅRUP I JYLLAND, 400 HA

Beregn den rigtige udsædsmængde

Syngenta har udviklet et værktøj, så du ved at indtaste dine egne data om såtidspunkt, lokalitet og jordbundsforhold kan beregne, hvor meget udsæd du skal indkøbe af Hyvido Hybrid vinterbygsorter. Du kan prøve udsædsberegneren her

Ud fra den enkelte sorts udviklingsprofil fra såning frem til vinter og med kendskab til lokalitet, såbedsstruktur og fugtighed, med udgangspunkt i den historiske lufttemperatur, kan værktøjet bestemme den helt rigtige så-mængde på din lokalitet.


Der anvendes et gennemsnit af vejrdata for de seneste 10 år.
I beregningen indgår også vægten af de leverede bigbags som bruges ved bestemmelse af TKV.

Emneord Syngenta, sponsoreret, hybridbyg, vinterbygrejsen, video

Sponsoreret af Syngenta

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.