Video: Landmand laver efterafgrøder, som han vil

Lad biologien gøre jordarbejdet, siger Kaare Larsen, som bruger harve og plov minimalt.

Efterafgrøder er et af de områder, hvor der findes mange regler. For Kaare Larsen, der er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed, er problemet ikke de krav, der er til omfanget af efterafgrøder, men reglerne om, hvad man må dyrke som efterafgrøder. Eks. må han ikke have kvælstoffikserende efterafgrøder som pligtige efterafgrøder. I hans Conservation Agriculture ønsker han at berige jorden med bl.a. kvælstoffikserende efterafgrøder. Det har han fundet sin egen løsning på. 

"Vi har lagt jord brak som alternativ til pligtige efterafgrøder, og så kan vi dyrke de efterafgrøder, vi vil, i resten af markerne", siger han.

Han har haft demonstrationsforsøg med ni forskellige blandinger af efterafgrøder.

"På vandlidende arealer skal man have efterafgrøder med dybe rødder, som borer sig ned i jorden, så vandet kan løbe væk. På andre arealer er det vigtigt med tæt plantedække, osv. Det er vidt forskelligt fra mark til mark, hvad der skal til", siger han.

Kaare Larsen sår rigtig mange forskellige arter i sine marker med efterafgrøder. Inden for Conservation Agriculture er det et princip, at jorden skal være dækket af afgrøder så meget som muligt.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.