Video: Markforsøg bakker op om Landbrugspakken

Seges har lavet markforsøg, hvor de måler udvaskningen, altså mængden af kvælstof som forlader planternes rodnet.

Under marker har de lagt slanger, som man kan tappe vand af - og derved måle kvælstofindholdet.

I Landbrugspakkens data-grundlag har Aarhus Universitet regnet sig frem til, at der fra danske marker er en marginaludvaskning på 20 procent.

En privat forsker mener dog, at man burde have holdt fast i de 30 procents marginaludvaskning, som forskerne tidligere har regnet med. Forskeren har påpeget, at de 20 procents udvaskningsprocent ikke har været valideret op mod markforsøg.

Landbrugets videncenter er kommet frem til, at marginaludvaskningen er på mellem 15 og 20 procent i gennemsnit.

Professor: Landbrugspakken overvurderede sandsynligvis kvælstof-udvaskningen Søndag 26. november 2017 · 15:25

"Det betyder, at Seges forsøg viser, at marginaludvaskningen i Landbrugspakken er formentlig nogenlunde korrekt, og at de miljømæssige konsekvenser Landbrugspakken i hvert fald ikke er underestimerede", siger Kristoffer Piil, konsulent ved Seges, i videoen, som Seges har lavet.

Som det fremgår af videoen svinger marginaludvaskningen fra afgrøde til afgrøde. Ved etårige afgrøder som korn, der høstes om sommeren, er udvaskningen større.

Ved en roemark, hvor afgrøden først langt senere høstes, er udvaskningen langt mindre.

Således spiller det ind på den samlede kvælstofudledning, hvilke afgrøder der dyrkes i Danmark. Også efterafgrøder - der er en del af Landbrugspakken - begrænser kvælstofudledningen.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.