Betalt indhold af BASF

Video: Masser af regn saboterede omhyggelig sprøjteplan

Da Ulrich Hansen startede som driftsleder på Lundebjerggaard for halvandet år siden, gav han ikke septoria en chance. Men så begyndte det at regne.

Bag næsten hver succes ligger en omhyggelig plan. Og Ulrich Hansen, driftsleder på Lundebjerggaard ved Dianalund, havde lagt en detaljeret plan for sprøjtning af vinterhveden, da han tiltrådte for halvandet år siden. Han var så sikker på, at den ville virke, at han i en artikel til LandbrugsAvisen erklærede, at han ikke gav septoria en chance på ejendommen.

”Jeg havde regnet med fem sprøjtninger i vækstsæsonen 2017. Det blev kun til fire, for det regnede stort set hver anden dag sæsonen igennem,” erkender Ulrich Hansen.

”Så måske var jeg lige kæk nok, da jeg meldte ud, at septoria ikke skulle få en chance,” fortsætter han.

Det er frustrerende dag ud og dag ind at måtte opgive sin plan.

”Mange af de dage, hvor vi havde planlagt at sprøjte, kunne vi ikke lave andet end at rense tagrender, som løb over, fordi det regnede så meget.”

 

De to sidste sprøjtninger gennemførte jeg med Viverda som planlagt. Det viser med al tydelighed, hvor meget et solidt produkt betyder, at vi kunne klare disse udfordringer med septoria i et år som 2017

 

Praktisk taget alle sprøjtninger foretager Ulrich Hansen selv.

”Det gør jeg, fordi det er så vigtig en del af den samlede indsats. Jeg vil gerne lære området at kende – både svampetryk, ukrudtsområder og våde huller. Og det får jeg mulighed for, når jeg kommer hele vejen rundt på de 700 hektar jord,” siger han.

Tilsammen er det blevet til omkring 400 timer med sprøjten.

Sluttede med 10 tons

Selvom regnen saboterede Ulrich Hansens indsats, lykkedes det alligevel at høste 10 tons pr. hektar.

”Jeg ændrede ikke meget på strategien ud over at jeg lavede én behandling mindre end jeg havde påtænkt. De to sidste sprøjtninger gennemførte jeg med Viverda som planlagt. Det viser med al tydelighed, hvor meget et solidt produkt betyder, at vi kunne klare disse udfordringer med septoria i et år som 2017, uden at skulle ændre strategien gennem sæsonen. Det har spillet en vigtig rolle for det endelige udbytte, er jeg sikker på,” siger Ulrich Hansen. Ulrich Hansen har kørt med cirka 0,4 L i begge svampesprøjtninger med Viverda. Tidligere kørte han de lavere doseringer på 0,25 L i hver sprøjtning, men han har oplevet øget effekt med den nu højere dosering.

Ulrich Hansen sprøjtemaler planterne under væksten. Og det har overrasket ham, hvor hurtigt planterne vokser i nogle perioder. ”Man kan dårligt nok nå at sprøjte færdigt, før det næste blad er kommet frem,” siger han.

Så jeg har sprøjtet, da fanebladene var fuldt udviklede i stadie 39 og sluttede af med en sprøjtning i stadie 59, da akset var kommet helt igennem. Det er de primære sprøjtninger, og der har jeg næsten holdt ved min plan. De har givet en rigtig god del af det samlede udbytte,” konstaterer Ulrich Hansen.

Forsøg bekræfter

Men hvordan var det så gået, hvis Ulrich Hansen ikke havde holdt fast i sin strategi med Viverda, da det var allermest vigtigt?

Det fik han en helt speciel mulighed for at kontrollere.

På ejendommen havde vi et ukrudtsforsøg, som blev svampebehandlet særskilt. Mine svampebehandlinger på Lundebjerggaard sluttede en måned senere end dem i forsøget, og arealet med forsøget var helt sort af svampeangreb, da vi nåede til høst. Det viste jo med al ønskelig tydelighed, at min strategi med en rigtig timing og en ordentlig afsluttende sprøjtning af faneblad og aks var den rigtige,” understreger Ulrich Hansen.

”Det viser også, at jeg ikke er kørt derud uden grund,” siger han.

 

Emneord sponsoreret, BASF, septoria

Betalt indhold af BASF

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.