Video: Van(d)vittige høstbetingelser i USA - kæmper med at få majsen i hus
Amerikanske landmænd kæmper sig gennem vand, sne og mudder for at få majsen i hus. Særligt staten North Dakota er hårdt ramt.

Et historisk dårligt vejr har ramt nordlige amerikanske stater, hvor regn og sne har sat en solid kæp i hjulet på majshøsten.

Videoer fra en familiefarm med flere tusind hektar i North Dakota i det nordlige USA viser de nærmest umulige arbejdsbetingelser, landmændene arbejder under for at få majsen høstet.

Men det er vanskeligt, og ifølge amerikanske medier er kun en tredjedel af majsen i hus i staten. Normalt plejer 95 pct. af majshøsten at være i mål på nuværende tidspunkt. 

regn og sne

Med kun en tredjedel høstet er det den laveste mængde i mindst 20 år, skriver Grand Forks Herald.

Avisen forklarer, at det er en kombination af et vådt forår, som udsatte såningen, og så store mængder regn i efteråret, kun afbrudt af snefald, der har gjort livet surt for landmændene. 

Men den våde majshøst har givet nye problemer, da fire stater, herunder North Dakota, i november blev ramt af mangel på propangas til tørringen, hvilket også var med til at bremse høsten.

Det, og så de øgede omkostninger ved tørring, har betydet, at mange landmænd lader majsen stå vinteren over, hvilket faktisk er normalt nogle steder i USA.

"Men slet ikke på den skala, vi kommer til at se i år", siger Joel Ransom, agronom ved North Dakota State University til Grand Forks Herald.


Selv med bælter har det været nærmest umuligt ikke at sidde fast i North Dakota i år. Foto: Privat

Både mejetærsker og kornvogn sidder her ubehjælpelig fast i det våde pløre med is på toppen. Foto: Privat

flere stater er ramt

Det er ikke bare staten North Dakota, der er hårdt ramt.

Flere stater er langt bagefter med majshøsten pga. vejret, mens det dog ser nogenlunde fornuftigt ud for landets store majsstater over en bred kam. 

I de 18 stater, der dækker størstedelen af landets majsproduktion, var 89 pct. af majsen i hus 1. december mod 97 pct. samme tid sidste år.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.