Vinder af DM i jordens frugtbarhed: Det begyndte med problemer med sandfygning

Tommy Nielsen, fra Hejnsvig, kan kalde sig jordens bedste landmand. På Plantekongressen blev han torsdag kåret som Danmarksmester i jordfrugtbarhed inden for for konventionel planteavl.

"Det er faktisk ikke så svært at gøre jorden mere sund. Man kommer rigtig langt med et sundt sædskifte, tilførsel af organisk materiale og ved at rode så lidt som muligt i jorden".

Sådan siger Tommy Nielsen, som driver et kvægbrug med 115 hektar sandjord ved Hejnsvig.

Det er Seges og Innovationscenter for Økologisk Landbrug der med DM i Jordfrugtbarhed har sat fokus på jordfrugtbarhed, og har kåret to danmarksmestre i disciplinen. Én inden for økologi og én inden for konventionel drift.

På Økologikongressen blev den fynske planteavler Christian Bang kåret.

På Plantekongressen i torsdag blev Tommy Nielsen, fra Hejnsvig, kåret, mens Hans Henrik Algreen-Ussing, Tirsbæk Gods, og Kurt Nielsen, fra Sandved, delte andenpladsen.

Konkurrencen har til formål at finde og hylde de landmænd, der gør en ekstraordinær indsats for at øge jordfrugtbarheden på deres marker.

Sund fornuft i sund jord

Det var problemer med sandfygning, der førte til, at Tommy Nielsen for 15 år siden prøvede kræfter med pløjefri dyrkning. Tre år senere droppede han ploven helt.

Han praktiserer et varieret sædskifte, hvor der indgår syv-otte forskellige afgrøder med en stor andel kløvergræs.

Derudover går han meget op i at etablere gode efterafgrøder - jo flere arter i blanding des bedre. 

"Jeg lukker luft ud af hjulene, når jeg sår, så jeg kører med under 1 bar. Derudover kører jeg med tvillingehjul. Gyllekørsel forgår i de samme spor. Og jeg sørger for at vente, til marken er farbar", fortæller Tommy Nielsen.

Han tilføjer, at han over tid har fået sundere og mere levende jord. Roddybden er større og vandhusholdningsevnen er blevet bedre. Samtidig er der færre skadedyr og svampesygdomme, og nok så væsentligt, så bliver jorden hjemme på ejendommen, når det blæser.

Gevinsten er, at han sparer tid og omkostninger ved etablering af afgrøderne, og et stabilt udbytte på niveau med da han pløjede. Samtidig er afgrøderne blevet mere tørketolerante. Det skyldes dels, at planternes rødder går dybere ned i jorden, dels at jorden på grund af et større indhold af organisk materiale kan binde mere vand.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.