Vinterhvede er plaget af enårig rapgræs - tre forslag til bekæmpelse
Bekæmp græsukrudt i vinterhvede, så snart føret, væksten og temperaturen tillader det.

Af Brian Kure Hansen, planteavlskonsulent, Velas

Det våde efterår gjorde det svært for rigtig mange at etablere det planlagte hvedeareal og ikke mindst at få det sprøjtet mod ukrudt.

Enårig rapgræs har desværre stortrives under de våde og lune vejrforhold, vi har haft siden vinterhveden blev etableret. For at få den bekæmpet effektivt og ikke mindst til en fornuftig pris, er en tidlig indsats vigtigt.

Når der kan køres på markerne, og døgnets gennemsnitstemperatur er omkring 7-8 grader, kan det være en god idé at komme afsted. Det er dog vigtigt, at der efterfølgende ikke er udsigt til nattefrost.

Begynd med de ubehandlede marker, hvor græsset er størst.

Løsninger mod græsukrudt i vinterhvede

En stærk og bred løsning til de ubehandlede marker er en blanding af Atlantis og Broadway. Her opnås en god effekt på enårig rapgræs, rajgræs, agerrævehale, hejre samt en bred effekt på tokimbladede arter heriblandt kornblomst.

Rexade 440 er et nyt ukrudtsmiddel, der er kommet på markedet til denne sæson. Kort fortalt er Rexade 440 Broadway tilsat Zypar. Det nye middel er derfor blevet lidt stærkere på kornblomst og storkenæb end Broadway. I skrivende stund kendes prisen ikke, men Rexade 440 vil, hvor der er mange kornblomster og storkenæb, være et bedre alternativ end Broadway, men det afhænger selvfølgelig af, hvad det kommer til at koste.

I marker hvor der er moderat med græsukrudt, enten fordi hveden er sået sent eller Boxer og DFF og måske Topik er anvendt i efteråret, kan ukrudtsbekæmpelsen vente til primo april for at få nyfremspiring af ukrudt med.


Tabel 1. Løsningsforslag til græsukrudtsbekæmpelse i vinterhvede

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.