Vinterrapsmarker er ramt af frost

Vinterraps er hos mange en vigtig afgrøde økonomisk set. Desværre er ikke alle rapsmarker kommet lige godt ind i det nye år.

Af Mia Worsøe, økologikonsulent hos Velas Økologi

Der optræder vådråd i dele af marker og nogle steder på hele marker. Der er en tendens til, at det er de mindste planter, der er mest skadede, og i de områder af marken, hvor frosten har slået ned først.

Der er ikke en direkte sammenhæng mellem sådato, gødningsniveau og sort eller udviklingsstadie. 

Den pludselige vinter, som slog til midt i december, var i visse områder en meget brat omvæltning fra et lunt og tørt efterår med gode forhold for vækst. Planterne skulle derfor hurtigt omstilles fra vækst til vinterhi.

Det virker til, at den hurtige omstilling har været svær for nogle sorter, måske grundet genetik, eller måske fordi planterne har været stressede af andre faktorer. Kålfluen har i tidligt etablerede marker på visse lokaliteter været massivt til stede i efteråret, og skaderne i nogle af de mindre planter har senere udviklet sig til vådråd.

Til vækstsæsonen 2023 var der en række nye rapssorter til rådighed, hvoraf en del endnu ikke har været dyrket kontinuerligt under danske dyrkningsforhold. Spørgsmålet er derfor, om nogle af sorterne har en genetik, der får planterne til at vokse uforholdsmæssigt lang tid ind i efteråret, så de er mere udsatte i forhold til pludselige temperaturændringer. 

Det er vigtigt for landmanden at komme i marken hurtigst muligt og få taget bestik af forholdene i de enkelte marker. Der kan være stor variation inden for den enkelte ejendom.

Skal der laves alternativ gødningsplan?

Vinterraps kræver meget gødning, så det er vigtigt snart – og senest ved vækststart – at beslutte, hvad der skal ske med marken, så der kan laves en alternativ gødningsplan, hvis hele eller dele af rapsmarken skal kasseres.

Hvis marken dømmes ude, er byg eller havre det oplagte alternativ i forhold til sædskiftet, men pas på med at give for meget gødning. Til trods for en våd januar kan der være en betydelig eftervirkning fra gødning tildelt rapsen i efteråret.

Som noget nyt kan du på landmand.dk se satellitmålinger fra væksten i rapsmarkerne i efteråret og hermed også deres kvælstofoptagelse. Det kan du bruge til at bestemme gødningstildeling til rapsmarken eller se, hvor meget gødning der aktuelt er til rådighed til en vårsæd. Regn med, at cirka halvdelen af gødningen i rapsen kan være der til vårsæden.     

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.