Virus, der ikke kan bekæmpes, atter fundet i hvede
En virussygdom, som ikke kan bekæmpes, og som hidtil kun er fundet få gange herhjemme, er igen dukket op i en dansk hvedemark i Sønderjylland.

Den indtil videre sjældne virussygdom i korn (SBCMV), som ikke kan bekæmpes og derfor vækker bekymring, er på ny fundet i Danmark.

Det skriver LandbrugsInfo.

Sygdommen er indtil videre så sjælden, at den ikke har et dansk navn, men SBCMV står for Soilborne cereal mosaic virus (SBCMV) eller på dansk: Jordbåren kornmosaikvirus.

Det nye tilfælde er fundet i en mark på en bedrift, hvor sygdommen tidligere er fundet. Der blev også fundet SBWMV – jordbåren hvedemosaikvirus i marken.

Sådan ser den ud

Symptomerne på sygdommen er, at bladene bliver mosaikagtige med gule striber i de grønne blade, der siden gulner helt eller visner.

Begge virussygdomme overføres af svampen Polymyxa graminis som er i jorden, og smitten spreder sig med jord for eksempel på maskiner og redskaber og ved sandflugt.

Sønderjysk Landboforening har fundet den nye sygdom i et antal tilfælde siden 2010 nær Christiansfeld, men den er også fundet på Als og Sjælland.

Anbefaling

Ejendomme med angreb bør ikke have maskinfællesskab med andre ejendomme for ikke at sprede smitten. Ved angreb bør der anlægges parceller med forskellige hvedesorter, så der udelukkende bliver dyrket resistente sorter på ejendomme med angreb.

I Tyskland er 3 (Rebell, Pilgrim, KWS Maddox) ud af 199 hvedesorter resistente mod viruset, men der er ingen resistente rugsorter. I rug er det vanskeligere at indkrydse resistens.

Faktaboks

  • SBCMV blev fundet første gang i Italien i 1960 og har siden spredt sig til en række EU-lande, bl.a. Tyskland, Storbritannien, Frankrig
  • Virusen ødelægger bladene og reducerer udbyttet med op til 70 procent
  • Resistente sorter synes at være den eneste mulige bekæmpelsesmetode
  • Spredning kan begrænses ved ikke at sprede jord mellem marker med redskaber

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.