Voksende interesse for at bruge hjælpeafgrøder - især i raps

Et af formålene med at så hjælpeafgrøder, også kaldet companion crops, i hovedafgrøder er, at de tiltrækker skadedyr og lokker dem væk fra selve afgrøden - og det er testet af i landsforsøg i 2022. En companion crop har også mange andre fordele.

- Der er øget interesse for companion crop, der er ved at vinde indpas på bedrifter, der praktiserer Conservation Agriculture.

Det fortæller Lene Mathiasen, der er planteavlskonsulent i Agrovi og Hans Henrik Pedersen fra FRDK.

Companion crop er en hjælpeafgrøde, der udsås sammen med en hovedafgrøde, ofte raps, for at hjælpe den godt i gang.

Undervejs samler companion crop næringsstoffer og booster afgrøden, de opbygger en frugtbar jord, de skaber jorddække og biodiversitet, de konkurrerer med ukrudtet - og så lokker de skadedyr væk fra afgrøden.

LandsForsøg i raps i 2022

I landsforsøgene blev der i 2022 afprøvet, om companion crops kan »skjule« rapsen for rapsjordlopper eller lokke dem væk fra rapsen, så angrebsstyrken nedsættes.

Forsøgene lå fire steder, og var udført af Agrovi og Velas i samarbejde med FRDK og Seges.

- Resultaterne viste, at der var mest angreb i kinakål (se foto) og næsten ingen angreb i de andre companion crops. Forskellen var statistisk sikker. Der var dog ikke sikre forskelle på udbyttet i de fire forsøgsled, fortæller landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen.

Der var kun svage til moderate angreb af jordlopper i forsøgene.

- I lignende engelske forsøg gennem tre år (2015-2018) havde korsblomstrede arter også bedst effekt mod rapsjordlopper. Tyske forsøg i 2017 og 2018 i Slesvig-Holsten med en vikke/kløver blanding i raps viste ikke viste nogen effekt på angreb af rapsjordlopper eller kålfluer i rapsen, fortæller hun.

Læs meget mere om companion crop i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der er udkommet tirsdag 6. december.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.