"Vores mål er at så knap 800 hektar på ti dage"

Blog fra planteavlsbedriften: Agro-Alliancen satser på at være færdig med at så vinterhvede 20. september. Med en kapacitet til at så 120-140 hektar pr. dag er det realistisk. Kun 70 hektar Pondus vinterhvede til fremavl er sået inden 7. september.

Efter en lang og sej høst, er det nu såning af de i alt knap 800 hektar vinterhvede, der presser sig på hos Agro-Alliancen.

”Vi er på en kølig lokalitet og har erfaring for, at vinterhveden klarer sig bedst, hvis vi sår inden 20. september. Derfor har vi kun sået 70 hektar inden 7. september, så de kan tælle med i regnskabet for målrettede efterafgrøder”, siger Sebastian Dahl Andersen.

Han tilføjer, at den tidligt såede vinterhvede sås efter raps på en mark, hvor der ikke er problemer med græsukrudt.
 

God frøhøst

Generelt er høsten hos Agro-Alliancen forløbet godt med tilfredsstillende udbytter.

Men det ustadige vejr gjorde det til en lang og sej omgang.

”Vi blev færdige med at høste 3. september. De tre nye Claas Lexion 8800 har gjort det godt, og det har været en lettelse at have tre store mejetærskere et år som i år, hvor vejret har været en udfordring”, siger Sebastian Dahl Andersen.

Han tilføjer, at han er glad for den aftale, Agro-Alliancen har med Hvidkilde Gods, hvor de hjælper hinanden med høst af en del af frøgræsset.

Med fælles hjælp lykkes det at få det meste frøgræs høstet under gode forhold.

Strandsvinglen er ikke vejet, men Sebastian Dahl Andersen vurderer, at den gav ca. 2.200 kg opmålt råvare pr. hektar.

Hvidkløveren blev høstet under nogenlunde forhold efter 3-4 dages vejring, og gav ca. 1.150 kg opmålt råvare pr. hektar.

”Vores alm. rajgræs med sorterne Greenway og Double vurderes til 2.250 kg opmålt råvare. Dermed er vi godt tilfredse med årets frøhøst”, siger Sebastian Dahl Andersen.
 

Stor variation i udbytterne

Ligesom mange andre landmænd, så har Agro-Alliancen oplevet store variationer i årets udbytter. Det gælder især i vinterraps og vårbyg.

”Vinterrapsen har set rigtig godt ud. Derfor blev vi lettere skuffede over, at den på nogle marker kun gav 36 hkg pr. hektar”, fortæller Sebastian Dahl Andersen.

På andre marker gav rapsen 48 hkg pr. hektar. Derfor ender det gennemsnitlige udbytte i vinterrapsen på 44,5 hkg pr. hektar.

I vårbyggen var det tydeligt, at de første 60 hektar der blev sået i første halvdel af april, var væsentlig bedre end det, der blev sået fra midten af april og så en uge frem. Samtidig var der nogle foragre, hvor fasanerne havde været lidt hårde ved rapsen på nogle forholdsvis magre jorde, som vi etablerede vårbyg i. Det var ikke den store succes. På disse marker endte udbyttet på ca. 27 hkg.

Således gør en kombination af for sen såning, samt en sen høst hvor mange aks var knækket ned, så de ikke kom med ved høst - at udbyttet i vårbyg lander på et gennemsnitligt udbytte på 56 hkg pr. ha.

Det er lavere end normalt, og bundlinjen i vårbyggen bliver yderligere påvirket af, at 70 hektar maltbyg og 200 hektar til fremavl bliver kasseret på grund af spiring.

”Det er virkelig ærgerligt. Vi føler, vi har gjort alt, hvad vi kunne og høstede afgrøderne i den rigtige rækkefølge. Fem dage med fugtigt og varmt vejr sidst i august var mere end den sidste byg kunne holde til”, siger Sebastian Dahl Andersen.

Vinterhveden gav til gengæld et pænt udbytte på 88 hkg pr. hektar i gennemsnit.  


Travl såning

”Vi har sået 520 hektar efterafgrøder med vores Horsch Tiger, hvor frøene drysses ud foran pakvalsen. Derudover har vi sået 430 hektar vinterraps med vores Horsch Focus med placering af 300 kg 21-4-10 gødning, samt to kg sluxx sneglepiller pr. hektar”, siger Sebastian Dahl Andersen.

Rapsen er sået efter både vinterhvede, strandsvingel og alm. rajgræs.

I år har Agro-Alliancen lavet et lille forsøg med såning af rapsen direkte i rajgræsstubben. Det er Sebastian Dahl Andersen utrolig spændt på at følge igennem sæsonen. Den største hovedpine bliver, om det lykkes at holde snegle væk. 
 

Træk i N-kovten

På en forpagtet ejendom har Agro-Alliancen udfordringer med at kunne opfylde de målrettede efterafgrøder, da det ville resultere i et for stort areal med ren vårbyg, som jorden på den ejendom ikke egner sig til.

”Alternativ kunne vi have sået hvede inden 7. september, men da jordene indeholder en del græsukrudt, herunder væselhale, ville vi gøre det svært for os selv. Vi ønsker nemlig ikke at pløje på denne ejendom grundet en del sten, store som små. Dels fordi vi er bange for at rive det hele i stykker, men også at vi får lavet en for dårlig pløjning med alle disse sten. Dermed var sidste mulighed at bide i det sure æble og blive trukket i kvælstofkvote til næste år”, fortæller Sebastian Dahl Andersen.  


Såningen af vinterhvede

Såningen af vinterhvede hos Agro-Alliancen starter for alvor sidst i denne uge.

”Såmaskinen kan graduere udsædsmængden. Jeg har dog ikke haft den fornødne tid til at lave tildelingskort, men håber, at vi kan nå at få lidt erfaring med det på en del af arealet”, siger Sebastian Dahl Andersen.

Han tilføjer, at chaufførerne på såsættene er meget erfarne, og derfor foretager en manuel graduering af udsædsmængden.

For første gang vil Agro-Alliancen så en sortsblanding af vinterhvede. Det sås på den del af hvedearealet, som ikke skal bruges til brødhvede og fremavl.

Faktaboks

  • Agro-Alliancen er et driftsfællesskab mellem de to godser, Egeskov og Ravnholt. I dag driver de 2.630 hektar planteavl.
  • Primært JB 4-6. Den lette jord er nede ved Brahetrolleborg, og det tungeste er ved Ravnholt Gods, og så ligger Egeskov et sted midt i mellem.
  • Markplan til høst 2021: 550 hektar vårbyg, til malt og fremavl. 700 hektar vinterhvede, fordelt på 600 hektar til henholdsvis brød og fremavl samt 100 hektar foderhvede. 390 hektar vinterraps, 115 hektar strandsvingel, 55 hektar hvidkløver, og 305 hektar alm. rajgræs.
  • Maskinpark: Fendt 1050, 942,939,724. Cat Challenger Mt865C. Horsch pronto 9SW. Horsch Focus 6TD. 6 Meter Horsch Terrano. 12 meter Horsch Joker. Horsch PT280 marksprøjte. Amazone ZG-TS Argus twin gødningsspreder. 3 stk. Claas Lexion 8800 fra høst 2021. Derudover en masse vogne og små maskiner. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.